Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο τέλος του 2015 έτοιμος ο ποδηλατόδρομος Γκάζι – Φάληρο

Θα έχει μήκος 11 χιλιομέτρων και θα κοστίσει 2.245.000 ευρώ

faliro_podhlatodromos

Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου από το Γκάζι μέχρι το Φάληρο, που θα έχει μήκος 11 χιλιομέτρων και θα κοστίσει 2.245.000 ευρώ.

Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για το νότιο τμήμα του ποδηλατικού άξονα μήκους 27 χιλιομέτρων από την Κηφισιά έως τον Φαληρικό Όρμο.

Σε ό,τι αφορά το βόρειο κομμάτι που εκτείνεται από το Γκάζι έως την Κηφισιά, μήκους 16,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 9.240.000 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση των δημοτικών συμβουλίων και αναμένεται η προκήρυξη του έργου.

Αυτό ανέφερε την Τρίτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2014: Οι δρόμοι είναι η επιλογή μας».

Σημειώνεται ότι από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2014, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται το 5ο Athens Bike Festival: Μια γιορτή ποδηλάτου στο κέντρο της Αθήνας που δίνει την ευκαιρία στους φίλους του ποδηλάτου να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο και να έρθουν σε επαφή με την ποδηλατική κουλτούρα που εξαπλώνεται , όπως αναφέρθηκε σήμερα «με γοργούς ρυθμούς». Η εκτίμηση είναι ότι κάθε χρόνο πωλούνται από 250 έως 300.000 ποδήλατα, τα μισά από τα οποία κυκλοφορούν στην Αθήνα.

«Η ανάπτυξη του ποδηλάτου συμβαδίζει στις μεγάλες πόλεις με την ανάπτυξη της οικονομίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων λέγοντας πως ο δήμος προσπαθεί να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, αφού, μεταξύ άλλων, συμβάλει και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο κέντρο της πόλης.

To Bike Festival αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Κινητικότητας η οποία έχει καθιερωθεί από το 2002 ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ομάδας Κινητικότητας για το 2014 αποτελεί η βιώσιμη ανάπλαση των αστικών περιοχών στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Και το σύνθημα που έχει υιοθετηθεί για εφέτος είναι «οι δρόμοι μας, η επιλογή μας» (ours streets, our choice).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι απαντήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να αρχίσουν σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων τα έργα για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στην Αθήνα.

Παράλληλα, στάθηκε και στα 1.800 εγκαταλελειμμένα κτίρια που έχουν καταγραφεί στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας λέγοντας πως έχει συσταθεί Ομάδας Εργασίας η οποία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα παρουσιάσει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και να προτείνει σχέδιο δράσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης διευκρίνισε σήμερα πως ο δήμος δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα από μόνος του. Και ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της οδού Αθηνάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν προχωρήσουμε στη διαγράμμιση θα μας πάνε στον Εισαγγελέα»… Γι’ αυτό τόνισε ότι πρέπει οι δήμοι να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες αλλά με τους απαραίτητους πόρους.

By