Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στο τραπέζι του Εurogroup η ελάφρυνση του χρέους

Το αίτημα για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους θα θέσει στο αυριανό Eurogroup  ο Γ. Στουρνάρας, μετά την επίτευξη των προαπαιτούμενων 

xreos_ellada610

Το αίτημα για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους θα θέσει επισήμως ο Γιάννης Στουρνάρας αύριο Δευτέρα στο Eurogroup, όπως ακριβώς προέβλεπε η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης του 2012.

Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ψήφιση των προαπαιτούμενων νόμων) και έχει κλειδώσει τις δαπάνες με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2018.Ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», είναι συγκρατημένος ως προς την τελική λύση.

Εξηγεί ότι προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις (το πιθανότερο το φθινόπωρο) το Εurogroup θα ζητήσει να προηγηθούν η «άσκηση» για τη βιωσιμότητα του χρέους και η παρουσίαση όλων των εναλλακτικών τεχνικών λύσεων, ώστε το χρέος της Ελλάδας να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ το 2020 (από 124% που υπολογίζεται σήμερα).

Στην «άσκηση», το τεστ βιωσιμότητας από τη μία πλευρά θα μπουν τα «συν» που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι: το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η ταχύτερη από την προβλεπόμενη το 2012 ανάπτυξη και τα χαμηλότερα από τα τότε προβλεπόμενα επιτόκια.Στα «πλην» είναι η καθυστέρηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Εκ των προτέρων έχει αποκλειστεί το ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους αλλά στο τραπέζι του Eurogroup θα υπάρχει ένα «μενού επιλογών» που οδηγούν στην ελάφρυνσή του.

Οι επιλογές αυτές είναι η μετακύλιση λήξεων ομολόγων, η μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως η επιλογή σταθερού επιτοκίου στα δάνεια που έχουν δοθεί προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στην επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων σε ορίζοντα 50ετίας και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Κυρίως, θα ζητήσει τα αδιάθετα κεφάλια του ΤΧΣ για τις τράπεζες (περίπου 11 δισ. ευρώ) να επιτραπεί να διατεθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του μέλλοντος (2015-2016).

Υπό αυτήν την προϋπόθεση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από την τρόικα.«Δεν θα πάμε για νέο δάνειο, αλλά για να διαπραγματευτούμε την ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο Γ. Στουρνάρας.

Πέραν της όποιας διεκδίκησης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό να αντιπροτείνουν χρηματοδότηση με ένα νέο πακέτο βοήθειας (μέσω ΕSM), για να καλυφθούν οι ανάγκες της διετίας 2015-2016 που εκτιμώνται σε 14 δισ. ευρώ.

By