Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις Σαμαρά – οικονομικού επιτελείου

Για την άφιξη της τρόικας προετοιμάζεται η κυβέρνηση, η οποία ξεκινά εντατικές συσκέψεις, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

samaras
www.fosphotos.com/Alexandros Katsis

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών συζήτησαν σε συνάντηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το οικονομικό επιελείο. Στην σύσκεψη εκτός από τον Γ.Στουρνάρα συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Ροβέρτος Σπυρόπουλος,  διοικητής του ΙΚΑ. Στο Μαξίμου μετέβη  και ο Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας.

Εξερχόμενος από την σύσκεψη ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι» ενώ αναφερόμενος σε όσα συζητήθηκαν τόνισε πως «συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε τη χθεσινή σύσκεψη που αφορά τον Προϋπολογισμό, αφορά την καλύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και, φυσικά, την προετοιμασία για την έλευση της τρόικας

 

Δίνοντας πάντως το στίγμα του προβληματισμού που επικρατεί στην κυβέρνηση ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αμέσως μετά την σύσκεψη και  μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε : «Τι θέλετε να σας πούμε; Για τις αποκλίσεις (του προϋπολογισμού);»

  Νωρίτερα,  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών  και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία μαύρη τρύπα, ούτε πρόβλημα με τα έσοδα», ενώ για το Τέλος Ακινήτων ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει αν θα έχει διαφορετική μορφή απ’ ότι μέχρι σήμερα.

Ακόμα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ορισμένα από τα θέματα που βρίσκονται στο… τραπέζι των συζητήσεων, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, οι αποκλίσεις στα έσοδα και η απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο υπουργείο Οικονομικών, που διήρκησε πάνω από 4 ώρες, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως «όλα θα τα πετύχουμε», ενώ παραδέχθηκε πως, μετά την Κύπρο, υπάρχει μια «γενικότερη αρνητική ψυχολογία για όλη την Ευρώπη».

Στη σύσκεψη της Πέμπτης, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Νίκος Καραβίτης.

 

 

By