Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στο υψηλότερο επίπεδο ο όμιλος της Fairfax

Προκαλώντας συχνά έκπληξη με τις τοποθετήσεις της, η Fairfax έχει βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο αποδόσεων από το 1999, σύμφωνα με το Bloomberg. Συναγωνίζεται πλέον ευθέως την Berkshire του Buffet.

Η Fairfax Financial Holdings Ltd. έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 μετά τις επενδύσεις που έκανε στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα και την αγορά εκτροφής γελαδιών στον Καναδά. Όπως σημειώνει το Bloomberg έχοντας ένα portfolio αξίας 24,1 δισ. δολαρίων καταγράφει απόδοση 31% φέτος έναντι 7,8% του δείκτη the Standard & Poor’s/TSX Composite Index.

Η καναδική επενδυτική φίρμα (που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος αλλά και της Eurobank Properties) προσφέρει ετήσια απόδοση 13% ετησίως τα τελευταία 20 χρόνια, ακολουθώντας την πορεία της  Berkshire Hathaway Inc του Warren Buffet.

«Όπως η Berkshire Hathaway, προτιμούν να εστιάζουν μακροπρόθεσμα», σημειώνει στο πρακτορείο ο Colin Stewart της JC Clark Advisor Ltd. «Υπήρξαν πρωτοσέλιδα πρόσφατα για ορισμένες ‘υψηλού προφίλ’ επενδύσεις, όπως η BlackBerry. Είναι όμως μια επένδυση σε ένα μεγάλο portfolio. Δεν είναι κάτι που με ανησυχεί ή εστιάζω σε αυτό».

financial-formulas

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο 63χρονος CEO του ομίλου Prem Watsa βάζει συχνά «αντίθετα» (contrarian) στοιχήματα, τα οποία αποδίδουν, πως η επένδυση στην Bank of Ireland, η τιμή της οποίας αυξήθηκε 141% από τον Ιούλιο του 2011 οπότε επένδυσε σε αυτή.

[pullquote style=»border-left»]Η προσφορά για την εξαγορά της BlackBerry η οποία έχασε το 90% της αξίας της από το 2008 είναι το μεγαλύτερο δημόσια ανακοινωμένο ντίλ ως τώρα. Η απόφαση να προχωρήσει ως επικεφαλής ομάδας επενδυτών σε προσφορά που θα οδηγήσει σε έξοδο της BlackBerry από το χρηματιστήριο δεν συνοδεύτηκε από τη γνωστοποίηση του σχήματος των επενδυτών ή του τρόπου που θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο. Ωστόσο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία ως τις 4 Νοεμβρίου.

Το Bloomberg σημειώνει το μεγάλο εύρος τοποθετήσεων της Fairfax στο οποίο περιλαμβάνεται και το στοίχημα της ελληνικής ανάκαμψης.[/pullquote]

Αναφέρεται στην επένδυση 164 εκατ. ευρώ στην Eurobank Properties Real Estate Investment Co, στην οποία ανεβάζει το ποσοστό σε 42%. Παράλληλα αύξησε στο 5,02% την θέση της στην Μυτιληναίος, η οποία, όπως αναφέρει το Bloomberg, είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει 35% φέτος.

By