Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γ.Στουρνάρας- Κ. Μητσοτάκης: «Βλέπουν» πολιτική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

Οργασμός διαβουλεύσεων για το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του  Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση, διάρκειας τρεισήμισι ωρών,  του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών. Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι συναντήσεις με τα μέλη της τρόικας θα συνεχιστούν και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή, αν χρειαστεί. «Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα του Δημοσίου. «Να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σημειώνεται, τέλος, ότι ορίστηκε νέο ραντεβού της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη αύριο στις 9:00

Παρά τους υψηλούς τόνους που υιοθετούνται από τα ΜΜΕ αλλά και τις εντεινόμενες πιέσεις από την Ευρωζώνη (σ.σ χθες ευρωπαίος αξιωματούχος διεμήνυσε πως αν δεν επιτευχθεί επί της αρχής συμφωνία έως το Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, τότε η χώρα μας θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες μέχρι την επόμενη δόση) στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί το ατύχημα και στη χειρότερη των περιπτώσεων θα υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης προς τη χώρα μας.

Άλλωστε, η μη έλευση των δόσεων μπορεί να μην οδηγεί σε χρεοκοπία, καθώς τα απαιτούμενα ποσά θα καλυφθούν από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ωστόσο είναι σαφές ότι μία τέτοια εκδοχή θα δώσει τη χαριστική βολή στην ασθμαίνουσα λόγω έλλειψης ρευστότητας ελληνική οικονομία.

Κινητικότητα και απολύσεις

Τα δύο βασικά αγκάθια αφορούν  στο Δημόσιο καθώς το πρόγραμμα κινητικότητας ουδέποτε μπήκε σε τροχιά υλοποίησης ενώ υπήρξαν, εκ μέρους των δανειστών, αμφισβητήσεις για τις απολύσεις στην ΕΡΤ, οι οποίες όμως φαίνεται ότι ξεπεράσθηκαν.

Ως προς την κινητικότητα, στην οποία πρέπει να ενταχθούν άμεσα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, οι προτάσεις που προκρίνει η κυβέρνηση αφορούν στο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper.gr., οι εκπρόσωποι των δανειστών τείνουν να αποδεχθούν τη θέση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου οι υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών να συνυπολογισθούν κανονικά στο στόχο των 12.500 υπαλλήλων που θα πρέπει να μετακινηθούν ή τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, οι πιστωτές φαίνεται να απαιτούν μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας, του διαστήματος δηλαδή εντός του οποίου ο υπάλληλος θα πρέπει να μετακινηθεί σε νέα θέση, από τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα στους 6 μήνες ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στους 9 μήνες. Εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να οδηγήσει εμμέσως πλην σαφώς στην… απόλυση υπαλλήλων καθώς είναι πολύ πιθανό η ελληνική δημόσια διοίκηση να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση του χρόνου.

Στο ζήτημα της ΕΡΤ φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος και οι 2.000 απολύσεις που θεωρούνταν ως μείζον προαπαιτούμενο λαμβάνονται κανονικά υπόψιν από τους πιστωτές, αφαιρουμένων βέβαια των θέσεων δημοσιογράφων οι οποίες, στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα καλυφθούν από συμβασιούχους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By