Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο 0,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο

Για ένατο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός διατηρείται στην «επικίνδυνη ζώνη», όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλαδή κάτω από το 1%

eurozone620_240114

Στο 0,5% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), χαλαρώνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει σύντομα και νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον πολύ χαμηλό ρυθμό αύξησης των τιμών.

Για ένατο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός διατηρείται στην «επικίνδυνη ζώνη», όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλαδή κάτω από το 1%.

Οι τιμές των τροφίμων, των οινοπνευματωδών ποτών και του καπνού μειώθηκαν κατά 0,2% τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,3% και το κόστος ενέργειας κατά 0,1% σε σύγκριση με ένα έτος πριν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Eurostat.

Ο δομικός πληθωρισμός –που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό– ανήλθε σε 0,8% σε ετήσια βάση έναντι 0,7% τον Μάιο.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η ΕΚΤ αντέδρασε στη συνεχή επιβράδυνση του πληθωρισμού με ένα πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει ένα αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και τη χορήγηση στις τράπεζες μακροπρόθεσμων δανείων για την αύξηση του δανεισμού τους προς τις επιχειρήσεις.

By