Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο 0,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για το 2014

Στο 96% ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ για τα μέλη του ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν

euro

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% στην ΕΕ και σε 1,2% στη ζώνη του ευρώ το 2014, και να βελτιωθεί περαιτέρω το 2015 σε 2,0% και σε 1,7% αντίστοιχα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών οικονομικών προβλέψεών της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η εν λόγω πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα οικονομικής πολιτικής θα εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη και την ΕΕ, προωθώντας την απαραίτητη προσαρμογή.

Η σταδιακή αυτή η ανάκαμψη ευθυγραμμίζεται με προγενέστερες ανακάμψεις μετά από σοβαρές οικονομικές κρίσεις, σημειώνει η Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ενώ οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν κατά μέσο όρο ενθαρρυντικοί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικού μεγέθους.

Ως προς τα βασικά μεγέθη των ευρωπαϊκών οικονομιών η Επιτροπή σημειώνει τα εξής:

– Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας άρχισαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του 2013 και αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας (σε 10,1% στην ΕΕ και 11,4% στη ζώνη του ευρώ το 2015).

– Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στην ΕΕ (1,0% το 2014, 1,5% το 2015), όσο και στη ζώνη του ευρώ (0,8% και 1,2%).

– Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σε ευάλωτα κράτη μέλη έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στα συνεχιζόμενα οφέλη από την ανταγωνιστικότητα των τιμών. Σε ορισμένες από τις οικονομίες αυτές αναμένονται πλεονάσματα το 2014 και το 2015.

– Η μείωση των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί. Το 2014, προβλέπεται να υποχωρήσει σε περίπου 2,5 % του ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί σε ποσοστό σχεδόν 90% στην ΕΕ και 96% στη ζώνη του ευρώ πριν μειωθεί κατά το επόμενο έτος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι η εκ νέου απώλεια της εμπιστοσύνης λόγω της στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By