Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο 15% η μείωση του τέλους ακινήτων

 Συμφώνησαν για το φόρο στα ακίνητα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

spitia agora
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Σε συμφωνία για μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% , κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, το Σάββατο, κατά τη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν άμεσα σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά την επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα που και φέτος θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συστήνεται επιτροπή η οποία θα πρέπει να παραδώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι τις 8 Ιουλίου. Ταυτόχρονα θα επεκταθεί το σύστημα σε όλη την επικράτεια το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.  Οι νέες τιμές θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο και πιθανόν να τεθούν σε ισχύ εντός του έτους.

Από το πόρισμα της επιτροπής ενδεχομένως να βρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως σε περιοχές των βορείων προαστίων, οι οποίοι θα πληρώσουν φόρο πολύ μειωμένο. Από την άλλη πλευρά για ένα μεγάλο μέρος ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως της περιφέρειας αλλά και λαϊκών συνοικιών, των οποίων οι αντικειμενικές αξίες αναμένεται να αυξηθούν, ενδεχομένως η οποία οφέλεια από την μείωση του τέλους δεν αποκλείεται τελικά να μηδενιστεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απώλεια από τη μείωση του συντελεστή, στα έσοδα εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ και θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

  • Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
  • Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
  • Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Και οι τρεις δράσεις μαζί εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.

 

By