Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο 20% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ισπανία

Περίπου 1 εκατ. Ισπανοί εργάζονται ανασφάλιστοι

ispania aganaktismenoiΤην δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά κατέχει η ισπανική παραοικονομία, η οποία σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών Σπουδών (Foundation for Financial Studies – FEF) αντιστοιχεί στο 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης είναι η Ιταλία όπου η αντίστοιχη αναλογία διαμορφώνεται στο 21%.

Ωστόσο σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα από το βρετανικό Institute of Economic Affairs, την πρώτη θέση μεταξύ των 21 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ κατέχει η Ελλάδα, με ποσοστό 24% επί του ΑΕΠ με το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων να διαμορφώνεται στο 37,3% του συνόλου.

Ο όρος παραοικονομία χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες αλλά δεν περιορίζεται στην διακίνηση ναρκωτικών και στην πορνεία για παράδειγμα. Αναφέρεται επίσης και στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Στην Ισπανία ο κλάδος όπου η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή και η «μαύρη» εργασία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι ο κατασκευαστικός, όπου το 35% του εργατικού δυναμικού απασχολείται παράνομα.

Οι συνέπειες μιας τόσο γιγαντωμένης παραοικονομίας είναι τεράστιες. Για παράδειγμα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του FEF, περίπου 1 εκατ. Ισπανοί εργάζονται στη «μαύρη» οικονομία. Παράλληλα τα κρατικά ταμεία στερούνται περι τα 18 – 20  δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ισπανικού Ινστιτούτου, το βασικότερο πρόβλημα που προκαλεί η παραοικονομία είναι το ότι διαστρεβλώνει τα οικονομικά στοιχεία της Ισπανίας. «Απ” ότι φαίνεται έχουμε υψηλότερη ανεργία από ότι γνωρίζουμε και μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που μειώνει την εμπιστοσύνη των ξένων προς την Ισπανία».

Ανάμεσα στα μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου της παραοικονομίας που προτείνουν οι συντάκτες της έρευνας του FEF συγκαταλέγονται: η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων και η δημιουργία «mini-jobs» όπως τις αποκαλούν, στις οποίες θα μπορούν να απασχολούνται οι Ισπανοί εργαζόμενοι το πολύ 40 ώρες την εβδομάδα έναντι 400 ευρώ το μήνα προκειμένου να δοθεί έτσι κίνητρο σε όσους βρίσκονται στην «μαύρη» οικονομία να μεταπηδήσουν σταδιακά στην επίσημη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By