Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στρατιωτικές επιλογές για επέμβαση στη Συρία εξέτασαν Ομπάμα και Κάμερον

Tηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών

kameronΟ Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν χθες Σάββατο ότι το καθεστώς στη Συρία είναι πιθανόν να πραγματοποίησε μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού του και εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού.

Οι ηγέτες των δύο συμμαχικών χωρών συνομίλησαν τηλεφωνικά και εξέφρασαν «τη βαθιά ανησυχία τους (…) για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι μια σημαντική επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο μεταξύ, στον Λευκό Οίκο παρουσιάσθηκαν όλη μέρα χθες στον πρόεδρο Ομπάμα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εναντίον της Συρίας.

Πάντως η Ουάσινγκτον παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τα γεγονότα. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε πως οι «αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν να συγκεντρώνουν γεγονότα για να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη».

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ και είπε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θα έπρεπε να είχε επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση με χημικά όπλα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Κέρι,  είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τους ομολόγους του στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο  υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράνε αλ-Ζόχμπι, δήλωνε πως η κυβέρνηση δεν έχει «ποτέ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», απορρίπτοντας έτσι τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είπε στην Τεχεράνη πως θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν περιοχές που φέρεται ότι επλήγησαν από χημικά όπλα, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παραβιάσουν την «κόκκινη γραμμή» στη Συρία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε «σοβαρές συνέπειες», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Τέλος,  ο Αραβικός Σύνδεσμος συνέρχεται εκτάκτως την Τρίτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων για συνομιλίες σχετικά με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By