Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στροφή στη φθηνή θέρμανση – Στα 1,3 ευρώ η τιμή του πετρελαίου

 Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης

fireplace

Της Ελένης Στεργίου

Ξεκινά από σήμερα η διανομή πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή να διαμορφώνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 1,25 έως 1,3 ευρώ το λίτρο, με το υπουργείο Οικονομικών να επιδοτεί με ελάχιστα χρήματα τα νοικοκυριά, τα οποία δηλώνουν ότι δεν θα αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που απειλεί και τα δημόσια έσοδα.

 Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Αττική, ένα ποσοστό 44%, δηλώνουν ότι πιθανότατα φέτος δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της «Opinion» που έγινε για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής σε περιοχές του Λεκανοπεδίου με έτοιμο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ωστόσο οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ενεργοποιήσει λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας και του κόστους που αυτό συνεπάγεται.

Εντωμεταξύ, το 80% των πολιτών αναγκάζεται να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη,  ενώ αναζητάει έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αυξάνεται το ποσό της επιδότησης στα 0,35 ευρώ/λίτρο. Όσον αφορά τα κριτήρια, για τους άγαμους το ποσό από τα 25.000 ευρώ πηγαίνει στα 30.000 ευρώ, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες ανέρχεται στα 43.000 ευρώ με 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε τέκνο. Επίσης, θα δίνεται άμεση προκαταβολή του 25% του συνολικού ποσού της επιδότησης στους δικαιούχους ενώ η πληρωμή του υπόλοιπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά.

Το παράδοξο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία του επιδόματος θέρμανσης από τα συνολικά 280 εκατ. ευρώ που ήταν το κονδύλι διατέθηκαν τελικά μόλις 80 εκατ. ευρώ. Είτε, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι αδιαφόρησαν για το επίδομα, είτε τα κριτήρια ήταν τόσο περιορισμένα που αφορούσε πολλούς λίγους είτε δεν έβαλαν καθόλου πετρέλαιο, που είναι και το πιθανότερο, λόγω αδυναμίας πληρωμής, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δε συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό του το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά η απόφαση για το νέο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

1.Εισοδηματικά κριτήρια:
– άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ ,
– έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ , με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
– μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:
– άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ,
– έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ,
– το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

3. Την προκαταβολή του 25% του επιδόματος με την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και του υπόλοιπου 75% με την αγορά του πετρελαίου και την υποβολή των στοιχείων του τιμολογίου στην ίδια εφαρμογή.

Με βάση τα προαναφερθέντα το ποσό της επιδότησης θα είναι από 204 ευρώ έως και 1.020 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για όσους λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By