Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Στόχος για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% από τους G 20

«Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των προτάσεων του ΔΝΤ» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση

SYD01-G20-AUSTRALIA+LEW

Τις προσπάθειες τους για ενίσχυση του παγκοσμίου ΑΕΠ συμφώνησαν οι G 20 κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους που ολοκληρώθηκε στην Αυστραλία σήμερα, Κυριακή.

Για την αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τη σημερινή τάση, οι χώρες δεσμεύονται να αναπτύξουν φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές πολιτικές, ανακοίνωσαν τα μέλη της G20 στην τελική ανακοίνωσή τους στο τέλος της συνόδου τους στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να «επικοινωνούν σαφώς» και να παρακολουθούν με προσοχή τις «επιπτώσεις» των πολιτικών τους στην παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα η G20 εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της σήμερα που οι μεταρρυθμίσεις για τις ποσοστώσεις και τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες αποφασίστηκαν το 2010, δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζονται.

«Προτεραιότητά μας παραμένει η επικύρωση των μεταρρυθμίσεων του 2010 και καλούμε τις ΗΠΑ να τις επικυρώσουν πριν από την προσεχή σύνοδό μας τον Απρίλιο«, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Η συμφωνία του 2010 προβλέπει διπλασιασμό του αποθεματικού κεφαλαίου και μια αναδιανομή των μετοχών υπέρ των χωρών με αναδυόμενη οικονομία, ενώ ο θεσμός από την ίδρυσή του τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και τις Ευρώπης. Ωστόσο το αμερικανικό Κονγκρέσο έχει μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση.

Ο γάλλος υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί καλοσώρισε το στόχο να αυξηθεί ο στόχος για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,5% ετησίως για την επόμενη πενταετία, σημειώνοντας ότι είναι φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός στόχος.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την μελλοντική εξέλιξη γύρω από την απασχόληση, ωστόσο είπε ότι η προοπτική να τεθούν ποσοτικοί στόχοι ανάπτυξης σε επίπεδο G20 είναι «κατά την άποψή μου προβληματική».

By