Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στ. Θεοδωράκης: «Τα κόμματα της Βουλής να δείξουν πνεύμα συναίνεσης»

Ομιλία του Στ. Θεοδωράκη στη συνάντηση των εκλεγμένων του Ποταμιού

28_02096924.(1)

Έκκληση προς τα κόμματα της Βουλής προκειμένου «να δείξουν πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας και να εκλέξουν Πρόεδρο που να μπορεί να εκπροσωπήσει τη δύναμη της χώρας» αλλά και προς τους πολίτες «που τόσα χρόνια προσπαθούν να αλλάξουν την χώρα, να μπουν στο Ποτάμι», απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκλεγμένων στελεχών του Ποταμιού.

Για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σήμερα για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο, τη στιγμή που «στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω και οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έχουν εγκαταλειφθεί» ενώ «στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι χαοτικά».

Βασική προϋπόθεση για την νέα πολιτική, όπως είπε, «είναι οι θεσμοί και όχι τα λεφτά», καθώς το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι «νοσεί η δημοκρατία, δηλαδή «η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία, ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης, η κοινωνική μέριμνα».

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε την ανάγκη άρσης των προνομίων και της ασυλίας των κομμάτων και των πολιτικών. Χωρίς λεφτά, όπως είπε, μπορεί και πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος «για ένα αναλογικότερο, δικαιότερο και αντιπροσωπευτικότερο σύστημα» και να μπει «νέο αίμα στη Βουλή, και όχι υπάλληλοι συμφερόντων και συντεχνιών».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον «παραλογισμό του μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα» αντιπροτείνοντας «ως μεταβατική λύση το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μία έδρα για κάθε 1% των ψήφων.

Αν πάρει 30% να πάρει τριάντα έδρες. Αν πάρει όμως 20%, να πάρει 20 έδρες».

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος επανέλαβε ότι αυτή η Βουλή πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία ορίζοντας την επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική και τόνισε την ανάγκη αλλαγών των άρθρων 86 και 63 περί ευθύνης υπουργών και ασυλίας βουλευτών.

Αναφορικά με το άρθρο 110 που προσδιορίζει ότι ανάμεσα σε δύο αναθεωρήσεις είναι υποχρεωτικό να μεσολαβούν πέντε χρόνια ζήτησε «να ξεκαθαριστεί ότι η πενταετής περίοδος αφορά μόνο στις διατάξεις που αναθεωρούνται κάθε φορά και όχι στο σύνολο του Συντάγματος».

Τέλος ζήτησε την αλλαγή του άρθρου 16 ώστε «να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας, σε ευεργέτες να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ότι η πατριωτική πρόταση για το χρέος είναι υποχρέωση όλων να συνεννοηθούν σε βασικά σημεία όπως «για το πότε θα γίνει η διαπραγμάτευση, τι ρυθμίσεις θέλουμε και πως το χρέος που έχουμε δεν θα εκτιναχθεί με νέα επιτόκια του 7 ή του 9%».

«Θέλουμε» πρόσθεσε «μεγάλη χρονική παράταση για την αποπληρωμή των δανείων, μείωση των επιτοκίων, τακτοποίηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, αναγνώριση μιας ικανής περιόδου απαλλαγής από την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αλλά όλα αυτά θα τα ακούσουν αν τα πουν οι Έλληνες ενωμένοι και όχι μια κυβέρνηση του 30%».

«H ρύθμιση του χρέους και η αναζήτηση χρημάτων για τη χώρα δεν μπορεί να γίνεται για προεκλογικούς λόγους» επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει το «μεγάλο ρεσάλτο στην εξουσία» και «την κυβερνητική μηχανή πρέπει να στελεχώσουν άνθρωποι που θα έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά», «να πάψει να είναι το κράτος λάφυρο για τους κομματικούς στρατούς», «να μπει τέλος στα προκλητικά προνόμια των κομμάτων» και ζήτησε «περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης τους και περιορισμό στο μισό των στελεχών της διοίκησης που απορροφά κάθε κόμμα».

Παράλληλα πρότεινε «σε νευραλγικούς τομείς να θεσμοθετηθούν μόνιμοι «κυβερνήτες» – υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς – οι οποίοι απρόσκοπτα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν» σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχουν «ανεξάρτητες υπερκομματικές αρχές» και «έμπρακτη ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών από την κεντρική κυβέρνηση», όπως επίσης «αυτοδέσμευση των κομμάτων να αποσυρθούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια».

«Πρέπει να πούμε πια καθαρά» κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης «ότι το δίλημμα είναι ένα: με το παρελθόν που χρεοκόπησε ή με μια καινούργια Ελλάδα;».

By