Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συγκλίσεις και αποκλίσεις με την τρόικα

Ολοκληρώθηκε η μεσημεριανή συνάντηση στο υπ. Οικονομικών – Θα ακολουθήσει και δεύτερη το απόγευμα- Πρόοδος σε κάποια θέματα σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ

troika-ypoikBBΠαραμένει η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε αρκετά ανοιχτά ζητήματα ωστόσο μετά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφηκε κάποια σύγκλιση σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Νέα συνάντηση αναμένεται να έχει το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κατά τη συνάντηση, που  κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, και στην οποία συμμετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου,  υπήρξε πρόοδος στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ  για το θέμα των πλειστηριασμών»είμαστε σε φάση σύγκλισης» ενώ πρόσθεσε πως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ «είμαστε σε διαδικασία αλληλογραφίας για τα προαπαιτούμενα».  Ωστόσο για τους πλειστηριασμούς  υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι ακόμα παραμένει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές με την τρόικα να ζητά απελευθέρωση.

Για το ενδεχόμενο συμφωνίας με την τρόικα έως τις 9 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι οι πιθανότητες από 50-50 έχουν ανέβει στο 60-40. Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα να μην μπει λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σημειώνοντας ωστόσο πως η τρόικα συμφωνεί μόνο στη διατήρηση του στρατιωτικού της σκέλους και όχι στη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι και η τρόικα έχει υπαναχωρήσει από το αίτημα της για λουκέτο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαφωνίες: η ελληνική πλευρά ζητά να διατηρηθεί και ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας, ενώ η τρόικα συναινεί μόνο στη διατήρηση του στρατιωτικού της σκέλους.

Άλλο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στην συνάντηση ανέφερε πως με την τρόικα έγινε επανάληψη των τοποθετήσεων των δύο πλευρών και πως η ελληνική πλευρά μετέφερε το κλίμα που υπάρχει μέσα στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου οι συζήτηση εξελίχθηκε θετικά και ο υπουργός έλαβε το «πράσινο φως» για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι δανειστές της χώρας ως προς την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.

Οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By