Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον κρατικό προϋπολογισμό

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έκανε  λόγο για τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης επικαλούμενος και την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα

staikouras bouli proupologismos

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε στη Βουλή όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2014, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσδοκά βάσιμα ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (2013) θα είναι εντός ή και καλύτερα των στόχων και αυτό το αποτέλεσμα θα έχει επιπλέον θετική επίπτωση στο ισοζύγιο του 2014. «Έτσι, θα γεφυρωθεί και η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων ημών και των εταίρων, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δικαιώνει εντός και εκτός χώρας τις εκτιμήσεις μας», ανέφερε.

Χαρακτήρισε αναληθείς τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για κατάρρευση των εσόδων, καθώς –όπως είπε- τα έσοδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ανήλθαν σε περίπου 230 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους, ενώ σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνεται φέτος, ύψους – τουλάχιστον όπως είπε- 812 εκατ. ευρώ, τόνισε ότι πρόκειται για προϊόν «ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι για πανηγυρισμούς».

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερδιπλάσιο από την εκτίμηση που είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ ο στόχος του προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

«Η επίτευξη των στόχων των εσόδων προϋπολογισμού του 2013 αποτελεί θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη αλλά ρεαλιστική αισιοδοξία για το επόμενο έτος», υπογράμμισε και στρέφοντας τα πυρά του στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι συνεχίζουν να σκιαμαχούν μόνο και μόνο για εντυπώσουν και να θολώσουν το θετικό μήνυμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By