Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρχονται συγχωνεύσεις μικρότερων τραπεζών και Τ.Τ με Eurobank

Η διοίκηση της Τράπεζας επιλέγει να βλέπει το «ποτήρι μισογεμάτο».

eurobank11Την επόμενη μέρα από την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διοίκηση της Eurobank επιλέγει να βλέπει το «ποτήρι μισογεμάτο». Αν και κανείς δεν γνωρίζει ούτε καν ποια από τα μέλη της σημερινής διοίκησης θα επιλεγούν από τον νέο βασικό μέτοχο για να «τρέξουν» τα της τράπεζας, το management της Eurobank με εσωτερικό έγγραφο επιχειρεί να «γράψει» αυτή την ατζέντα της επόμενης μέρας.
Στο έγγραφο προς τα στελέχη και τους υπαλλήλους αφού εξηγεί τα επόμενα βήματα, επισημαίνει ότι η τράπεζα θα διεκδικήσει μη συστημικές τράπεζες, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση και ρευστότητα.
Παράλληλα, αναφέρεται στο ενδεχόμενο ματαίωσης της συγχώνευσης με την Εθνική, κάνοντας λόγο για την δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό.
Εξηγώντας τους λόγους που δεν συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια η Eurobank επισημαίνει ότι:
–       Η επενδυτική πρόταση δεν ήταν δυνατόν να τεκμηριωθεί χρηματοοικονομικά, καθώς ο πιθανός επενδυτής δεν γνωρίζει αν επενδύσει σε ανεξάρτητη τράπεζα ή σε τράπεζα που θα συγχωνευθεί και με ποιούς όρους.
–       Με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της ΕΤΕ, δεν υπάρχει μετοχική βάση για να απευθυνθεί η τράπεζα, καθώς η Εθνική κατέχει το 85% των μετοχών.
–       Λόγω της παράλληλης αύξησης κεφαλαίου των δύο τραπεζών, δεν διαφαίνεται ότι ο βασικός μέτοχος Εθνική, θα κατορθώσει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου
–       Ως υπό συγχώνευση τράπεζα, το τελευταίο εξάμηνο δην υπήρεχε η δυνατότητα να ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή επάρκεια μέσω εξαγορών μικρότερων τραπεζών.
Περιγράφοντας πρακτικά το τοπίο μετά την έλευση του ΤΧΣ, η διοίκηση της Eurobank, επισημαίνει ότι η μόνη διαφορά με τις άλλες τράπεζες που έχουν εξασφαλίσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής είναι ότι το ΤΧΣ διατηρεί τυπικά το δικαίωμα να συμμετάσχει στην καθημερινή λειτουργία της τράπεζας. Κατά τα λοιπά οι διαφορές είναι οριακές.Το ΤΧΣ σε όλες τις συστιμικές τράπεζες:
–       Θα συμμετάσχει με ποσοστό 85-90%
–       Διατηρεί εποπτικούς/ελεγκτικούς μηχανισμούς
–       Διατηρεί θέσεις στο ΔΣ και σε βασικές επιτροπές
–       Παρακολουθεί όλες τις ενδιαφέρουσες εκταμιεύσεις σημαντικών χρηματοδοτήσεων
–       Έχει γνώμη σε όλες τις κινήσεις εκτός καθημερινής λειτουργίας
–       Έχει δικαίωμα veto σε θέματα εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυξήσεων κεφαλαίου,
–       Θέτει περιορισμούς στις αμοιβές.
–       Διατηρείται και στις δύο περιπτώσεις ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στο ΔΣ των τραπεζών.
By