Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Συλλέκτες και dealers έχουν ραντεβού στη Σύρο…

…για τα εγκαίνια της έκθεσης έργων που ανήκουν στον Αντώνη Χατζηιωάννου

Της Λητώς Μησιακούλη

 

aggelidiΗ συλλογή έργων τέχνης κρύβει πολλές ηδονές. Για άλλους είναι κέρδος, για άλλους κουλτούρα. Ορισμένοι εκτονώνουν τη μανία τους, κάποιοι τα ψυχολογικά τους, και άλλοι αποκτούν κοινωνικό status.

Ο Αντώνης Χατζηιωάννου, Δικηγόρος, μιλώντας στο thepaper.gr για τη μεγάλη του αδυναμία, απαντά ως προς τη δική του ικανοποίηση στο να συλλέγει έργα τέχνης: «είναι μια τεράστια ικανοποίηση που δεν έχει τελειωμό και όρια».

Όταν οι άλλοι κοιτάζουν τα έργα της συλλογής του, σκέφτονται, απορούν, τρομάζουν και θαυμάζουν. Εκείνος, όταν τα βλέπει, απλώς λέει, πως η κάθε φιγούρα δραπετεύει από τον καμβά και είναι εκεί, μαζί του. Που να το φανταζόταν…, πως η μανία του να συλλέγει κάποτε ακόμη και τα καπάκια από τις λεμονάδες(!), σήμερα, θα τον οδηγούσε σε έναν από τους πιο αγαπητούς συλλέκτες της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

Αφορμή για τα παραπάνω είναι το ραντεβού που θα δώσουν το Σάββατο “Ελληνες καλλιτέχνες, συλλέκτες, γκαλερίστες και art dealers με αφορμή τα εγκαίνια του τέταρτου μέρους της Συλλογής Χατζηϊωάνννου, στην Πινακοθήκη των Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου.

Οσα λένε οι… Συλλέκτες μεταξύ τους

Πριν λίγο καιρό, στη Σκουφά, στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, που βρίσκεται στο Κολωνάκι πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μεταξύ ελλήνων συλλεκτών, υπό τον συντονισμό της Ιστορικού Τέχνης και Επιμελήτριας Εκθέσεων Ίριδας Κρητικού. Αφορμή ήταν η έκθεση της συλλογής Αντώνη και  Άζιας  Χατζηϊωάννου που ξεκινά αυτές τις μέρες στην Ερμούπολη.

Εκεί, ο “Ελληνας συλλέκτης αποκάλυψε πως κόλλησε το μικρόβιο του συλλέκτη από τον πατέρα του που ήταν έμπορος γραμματοσήμων. «Είχα τη μανία να μαζεύω το καθετί, ακόμη και τα καπάκια από τις λεμονάδες», είπε χαρακτηριστικά. Δεν δείλιασε μάλιστα, να πει ότι στέρησε από τα παιδιά του ένα μεγάλο μέρος από το χαρτζιλίκι τους. «Ξέρω βέβαια,  ότι η συλλογή που θα τους αφήσω να συνεχίσουν αξίζει πολύ περισσότερο!», πρόσθεσε.

GEORGIADISsm

daskalakis

 

mosxos

«Περιστατικά Δ’»

Η συλλογή Αντώνη και Αζιας Χατζηιωάννου συνεχίζει να εμπλουτίζεται, τα τελευταία χρόνια αποτελώντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τη μελέτη της νεότερης ελληνικής παραστατικής τέχνης, και της ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής που τόσο έλκει τον συλλέκτη. Στα «Περιστατικά Δ΄», παρουσιάζονται έργα που έγιναν κατά την τελευταία δεκαπενταετία ενώ ορισμένα από αυτά, ολοκληρώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και  παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι εξής καλλιτέχνες:

Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Δημήτρης Αναστασίου, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Στάθης Βατανίδης, Αλέξης Βερούκας, Σάββας Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μανώλης Μπιτσάκης, Νίκος Μόσχος, Θανάσης Παναγιώτου, Αχιλλέας Παπακώστας, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Τσακίρης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Νίκος Χριστοφοράκης και Μανταλίνα Ψωμά.

Info:

Οργάνωση: Σύρος-Πολιτισμός 2013 (υπεύθυνος: Γιώργος Αλτουβάς)

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 στις 20.30

Διάρκεια: 27 Ιουλίου έως 27 Αυγούτσου 2013

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.30-13.30 & 18.30-22.00

Πινακοθήκη Κυκλάδων, Επαμ. Παπαδάμ 3, Ερμούπολη Σύρος

Τηλ: 22810 55124

(Visited 1 times, 1 visits today)
By