Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγκρίθηκε κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ στη Συρία

 Επιφορτισμένη με την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων ως το 2014

fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε σήμερα τη δημιουργία μιας «κοινής αποστολής» του Οργανισμού Ηνωμένων Πολιτειών (ΟΗΕ) και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) με στόχο την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Οκτώβριο, ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν Αγκσίν Μεχντίγεφ, θα στείλει μέσα στην ημέρα μια επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν «με την οποία εγκρίνεται η δημιουργία μιας κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ, όπως αυτή προτάθηκε» από τον ίδιο τον Μπαν σε έκθεσή του.

Ο Μπαν είχε προτείνει τη Δευτέρα τη δημιουργία μιας «κοινής αποστολής» του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ, που θα αποτελείται από περίπου 100 μέλη, με έδρα τη Δαμασκό και βάση υποστήριξης στην Κύπρο και η οποία θα διευθύνεται από έναν «πολίτη, ειδικό συντονιστή». Η αποστολή αυτή θα είναι επιφορτισμένη με την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων ως τις 30 Ιουνίου 2014.

Σε μια πρώτη συνεδρίαση χθες Πέμπτη, τα 15 μέλη του Συμβουλίου είχαν υποστηρίξει τις προτάσεις του Μπαν και δέχθηκαν η έγκριση του ΣΑ να δοθεί με μια επιστολή και όχι μέσω μιας απόφασης για να κερδηθεί χρόνος.

Μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ βρίσκεται ήδη στη Συρία από την 1η Οκτωβρίου όπου έχει ξεκινήσει η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By