Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμβούλιο της Ευρώπης: Δύο κράτη για Ισραήλ – Παλαιστίνη

Oμόφωνη απόφαση για λύση των δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

fosphotos.com | Hand Out Picture by the Council of EE
fosphotos.com | Hand Out Picture by the Council of EE

Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενέκρινε ομόφωνα την έκθεση του Ιταλού Σοσιαλιστή βουλευτή Πιέτρο Μαρσενάρο, σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, στην οποία υποστηρίζεται ότι, θα πρέπει να εξευρεθεί μία λύση για την δημιουργία δύο κρατών για δύο λαούς μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η έκθεση του κ. Μαρσενάρο, που πρόκειται συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 Ιουνίου, διευκρινίζει πως η προτεινόμενη λύση σημαίνει πως όλοι, Αραβες, Εβραίοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να απολαμβάνουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, των πλεονεκτημάτων της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Με το ψήφισμα, η Επιτροπή καλεί τις ισραηλινές αρχές να εγγυηθούν τα ίδια ατομικά δικαιώματα σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της αραβικής μειονότητας, και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην τελευταία.

Ζητά επίσης από το Ισραήλ να προχωρήσει στην απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, να σταματήσει την κατασκευή νέων οικισμών και την επέκταση των ήδη υφιστάμενων στα παλαιστινιακά εδάφη και να σταματήσει την κατασκευή του διαχωριστικού τείχους

Με το ίδιο Ψήφισμα καλούνται όλες οι παλαιστινιακές δυνάμεις να ολοκληρώσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης Φατάχ-Χαμάς, να προχωρήσουν στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και να σταματήσουν τις αυθαίρετες συλλήψεις.

Στο Ψήφισμα εκφράζεται η ιδιαίτερη ανησυχία της Επιτροπής, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελεγχόμενη από την Χαμάς Λωρίδα της Γάζας και καλείται η Χαμάς να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τις εκτελέσεις μετά από άδικες δίκες και να θέσει σε αναστολή τις εκτελέσεις εν αναμονή της κατάργησης της θανατικής ποινής.

(Πηγή: offsite.com.cy)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By