Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμμαχία κολοσσών κατά των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων

Οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις των ΗΠΑ υπονομεύουν τις ελευθερίες των πολιτών καθώς και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς το Ίντερνετ

nsa_wp

Το ζήτημα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων μέσω των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στάθηκε η αφορμή για να ενωθούν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου της τεχνολογίας , ζητώντας μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πρόκειται για τις: Google,  Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, LinkedIn και Yahoo. Η «συμμαχία» τους ονομάζεται Reform Government Surveillance group.

Οι παραπάνω εταιρείες συνέταξαν από κοινού επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κογκρέσο,  στην οποία επισήμαναν πως οι συγκεκριμένες πρακτικές παρακολούθησης υπονομεύουν τις ελευθερίες των πολιτών.

«Κατανοούμε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες τους. Αλλά οι αποκαλύψεις του καλοκαιριού υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη μεταρρύθμισης στις πρακτικές κυβερνητικής παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο» αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή.

«Η ισορροπία σε πολλές χώρες έχει μεταβληθεί προς όφελος της πολιτείας και πέρα από τα δικαιώματα του ατόμου – δικαιώματα τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα. Αυτό υπονομεύει τις ελευθερίες που όλοι αγαπούμε. Είναι ώρα για αλλαγή».

Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε πως οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν έχουν υπονομεύσει εκτός των άλλων και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς το Ίντερνετ για αυτό και κατηγορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών για την απειλή που συνιστά αυτό προς τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. «Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία την οποία δεν εμπιστεύονται» δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, στέλεχος της Microsoft, ενώ ταυτόχρονα η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo, Μαρίζα Μάγερ, να αναφέρει ότι «οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες παρακολούθησης έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών μας, και είναι ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενεργήσει για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε όλο τον κόσμο».

Στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο οι οκτώ εταιρείες παρουσιάζουν ένα σχέδιο για τη ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας και της κυβερνητικής παρακολούθησης, και ζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ηγηθεί μίας παγκόσμιας προσπάθειας για την εφαρμογή του. Να σημειωθεί εδώ πως η βιομηχανία τεχνολογίας αποτελεί έναν σημαντικό πόλο ισχύος στην Ουάσιγκτον, καθώς οι ιδρυτές και διευθύνοντες σύμβουλοί της είναι περιζήτητοι ως σπόνσορες και υποστηρικτές στην πολιτική «αρένα» των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις 

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η κίνηση των εταιρειών με τους πιο δύσπιστους να αμφιβάλλουν για τα κίνητρα των εν λόγω εταιρειών. Συγκεκριμένα ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του Wikileaks, έγραψε στο Twitter ότι «η Google, η Apple και η Microsoft εκφράζουν προβληματισμούς πάνω στις μαζικές παρακολουθήσεις αφού έχουν δει προβλήματα στα κέρδη τους λόγω της συνέργειάς τους». Επίσης, πολλοί επισημαίνουν την απουσία μεγάλων εταιρειών του χώρου των τηλεπικοινωνιών (Verizon, AT&T κ.α.), καθώς και άλλων μεγάλων ονομάτων (Amazon, Cisco, eBay κ.α.).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By