Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συμμαχία του Νότου υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο Σοάρες

«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε ο ιστορικός ηγέτης της πορτογαλικής σοσιαλδημοκρατίας

13926036_Q9AzH

 

Τη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου «για να απελευθερωθούμε από τη λιτότητα» ζήτησε ο ιστορικός ηγέτης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας Μάριο Σοάρες, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Πόρτο ο ιστορικός ηγέτης, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα «θα χρειαστούμε συμμαχίες», ο κ. Σοάρες απάντησε: Είναι αναγκαία η ευρεία συμμαχία του ευρωπαϊκού νότου, για να απελευθερωθούμε από τη λιτότητα. «Μπορείτε να υπολογίζετε σ΄εμένα» διαβεβαίωσε ο ίδιος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Θα ασκήσω κάθε δυνατή πίεση για τον σκοπό αυτό».

Ο κ. Σοάρες εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνοντάς του: «Παρακολουθώ την πορεία σας και σας εκτιμώ ιδιαίτερα. Χθες (σσ: Παρασκευή), συνάντησα τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουις Ινάσιο Λούλα, στον οποίο ανέφερα ότι θα έχουμε συνάντηση και σας στέλνει θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς».

Ο Μάριο Σοάρες υπενθύμισε πως αγαπά την Ελλάδα και υπήρξε φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά, όπως είπε ο ίδιος, το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου.

Ο Πορτογάλος πολιτικός διηγήθηκε πως σε συναντήσεις του με τον Σαντιάγο Καρίγιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ευρώπη, όταν όλοι τους ήταν εξόριστοι στη διάρκεια των δικτατορικών καθεστώτων στις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, ανέλυαν ποια χώρα ήταν η πιθανότερη για να καταρρεύσει πρώτη η δικτατορία. Και, πράγματι, συμπέραιναν ότι η Πορτογαλία ήταν η πρώτη υποψήφια χώρα.

Συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα είναι η χώρα απ΄όπου σήμερα θα ξεκινήσει η κατάρρευση της λιτότητας στην Ευρώπη και ελπίζει στη συνέχεια να γίνει το ίδιο σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Σοάρες είναι ο ιδρυτής και πρώτος γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, δύο χρόνια μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων της 25ης Απριλίου 1974, ανέλαβε πρωθυπουργός (1976-1978). Για δεύτερη φορά διετέλεσε πρωθυπουργός τη διετία 1983-1985. Ακολούθβς, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο διαδοχικές θητείες, από το 1986 ως το 1996.

By