Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συμμαχία Φιλιππίνων – ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στρατιωτικές βάσεις και πολιτικά αεροδρόμια στις Φιλιππίνες.

south korea usΟ υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πιθανή επίθεση της Βόρειας Κορέας, υπαινισσόμενος τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στρατιωτικές βάσεις και πολιτικά αεροδρόμια στις Φιλιππίνες για την επισκευή και τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους σε Ιράκ και  Αφγανιστάν.

«Νομίζω ότι ως σύμμαχοι σε μια συνθήκη, στην περίπτωση επίθεσης, θα πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, το οποίο είναι και η ουσία της συμμαχίας», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων  Άλμπερτ ντελ Ροσάριο από την στρατιωτική βάση στη Μανίλα.

Εν τω μεταξύ, δεύτερος πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς μεταφέρθηκε στην ανατολική ακτή της Β. Κορέας και τοποθετήθηκε σε κινητό εκτοξευτήρα, όπως μετέδωσε το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο ως πηγή της πληροφορίας κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στην αρχή της εβδομάδας, δύο πυραύλους Musudan μεσαίου βεληνεκούς προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε δύο οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα εκτόξευσης», δήλωσε ο νοτιο-κορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το Yonhap.

Η τοποθέτηση του πρώτου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της Β. Κορέας επιβεβαιώθηκε χθες από το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας δήλωσαν στο Yonhap ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανόν να εκτοξεύσει πύραυλο στις 15 Απριλίου, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του βορειο-κορεατικού καθεστώτος Κιμ Ιλ-Σουνγκ, που πέθανε το 1994.

Το καθεστώς τις Πιονγκγιάνγκ διεμήνυσε σήμερα στο προσωπικο των Ηνωμένων Εθνών ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι δραματικές.

Ο ΟΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ή ημέρες ότι προβαίνει στην απομάκρυνση όλου του του προσωπικού στη χώρα.

By