Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας και τρόικα VS ΟΟΣΑ

Συμμετοχή του Οργανισμού στην πάταξη της ελληνικής φοροδιαφυγής

photo_oosa_4

Την αισιοδοξία του Γιάννη Στουρνάρα δεν συμμερίζεται καθόλου ο ΟΟΣΑ, καθώς προβλέπει ύφεση και το 2014, σε αντίθεση με το Μνημόνιο που «βλέπει» ανάκαμψη.

Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να απαντήσει  δηλώνοντας ότι «εμείς θα βγούμε σωστοί στα νούμερα». Φυσικά, υπάρχει μία δυσκολία να γίνει πιστευτός, καθώς μέχρι στιγμής οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω….

Παρόλα αυτά,  ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι «εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1». Εξηγώντας τις απόψεις του για το θέμα, τόνισε ότι «η τάση στην Ελλάδα σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ’ ότι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα».

Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι δυσμενέστερες από τις επίσημες προβλέψεις του Μνημονίου, καθώς προβλέπει ύφεση 4,8% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 4,2% της πρόβλεψης του Μνημονίου και 4,6% του ΑΕΠ της της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης στο Παρίσι, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, για το 2014 προβλέπει ύφεση 1,2% του ΑΕΠ έναντι των εκτιμήσεων για σταδιακή ανάκαμψη που προβλέπουν ελληνική κυβέρνηση και Τράπεζα Ελλάδος.

Επίσης, στο πλαίσιο της ετήσιας υπουργικής συνόδου των χωρών μελών του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε σήμερα τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα καθώς και το πρωτόκολλο τροποποίησής της,  τα οποία προσφάτως κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή.

«Η εφαρμογή της Σύμβασης έχει σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και αποτελεί ένα αποτελεσματικό νομικό εργαλείο, που επιδιώκει να διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών σε πολυμερές επίπεδο» τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος της εφαρμογής της στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ο εντοπισμός των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και η ενίσχυση του συστήματος είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών, που δεν ανήκουν απαραίτητα στην Ε.Ε.

«Σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο για την οικονομία της χώρας  επιβεβαιώνεται η δέσμευση της Ελλάδας να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα στη φορολογική διαφάνεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών», καταλήγει η ανακοίνωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By