Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συμμετοχή της Αυστραλίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν στόχους της οργάνωσης στο Ιράκ

islamiko-kratos

Αυστραλιανά μαχητικά αεροσκάφη θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ την Παρασκευή και τόνισε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση αποτελεί πραγματική απειλή για τη χώρα του, η οποία πλέον συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά των σουνιτών εξτρεμιστών.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνική εμβέλεια, ο κ. Άμποτ δήλωσε ότι στρατιώτες των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων θα αναπτυχθούν επίσης στο έδαφος του Ιράκ σε «συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο», προκειμένου να συνδράμουν τον ιρακινό στρατό στις μάχες κατά των τζιχαντιστών.

«Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και σε υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ για να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί έχουν σίγουρα ήδη αρκετά σημαντικό αριθμό ειδικών δυνάμεων επί του πεδίου», τόνισε.

«Η αντίληψή μου είναι ότι υπάρχουν βρετανικές και καναδικές ειδικές δυνάμεις ήδη στο εσωτερικό του Ιράκ, συνεπώς θα επιχειρούμε σε πολύ μικρότερη κλίμακα, αλλά ακριβώς όπως οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις».

Ο κ. Άμποτ προειδοποίησε ότι η αποστολή μπορεί να έχει διάρκεια, «σίγουρα μήνες και όχι εβδομάδες. Θέλω να διαβεβαιώσω τον αυστραλιανό λαό ότι θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, αλλά όσο το δυνατότερο συντομότερα».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει εάν η Αυστραλία τώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση επιμένοντας ότι κυρίως είναι σε «ανθρωπιστική» αποστολή για να προστατεύσει τον ιρακινό λαό.

By