Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμπόρευση με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ για την ΕΛΙΑ ανακοινώνει το βράδυ ο Λοβέρδος

Απέτυχε χθες βράδυ και η τελευταία προσπάθεια της Αγίου Κωνσταντίνου για επαναπροσέγγιση ΔΗΜΑΡ – «Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα»

dimar

Χθες το απόγευμα η ΔΗΜΑΡ  έκανε την τελευταία της προσπάθεια για να μη «σπάσει» η συμφωνία που είχε κάνει με τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» για πολιτική συμπόρευση. Από τη μία πλευρά ο νέος γενικός γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Σάκης Παπαθανασίου, από την άλλη ο γραμματέας της «Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα» Χρήστος Αηδόνης και ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, Ευθύμης Καρδαράς. Η συζήτηση κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, αλλά εκ νέου προσέγγιση δε σημειώθηκε. Η επισημοποίηση  του διαζυγίου είναι πλέον προ των πυλών.  Η πρόταση των Θεοχαρόπουλου, Παπαθανασίου προς τη «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» ήταν η συμμετοχή  σε ένα σχήμα «ΔΗΜΑΡ και προοδευτικοί συνεργαζόμενοι» ή κάπως έτσι  – κατά το παλαιό «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» που ποτέ δεν προχώρησε – απέναντι στην Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ, και της κίνησης των «58» που όπως φαίνεται θα στηρίξει πλέον και επίσημα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ήθελαν ένταξη και όχι σύμπραξη και εμείς έχουμε πάρει απόφαση για συμπράξεις. Η ΕΛΙΑ πρέπει να προκύψει ως σύμπτωση αυτόνομων κομμάτων και κινήσεων» λένε  από τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα για να στηρίξουν την απόφασή τους να μη συνεχίσουν με τη ΔΗΜΑΡ. Έχει βεβαίως προηγηθεί και η συνάντηση ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, όπου σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα βασικά. Επί του πρακτέου, ο κ. Λοβέρδος έχει καλέσει και τα δύο όργανα της «Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα«, το ένα για τις πολιτικές θέσεις και το άλο για τον πολιτικό σχεδιασμό, δηλαδή περίπου 50 στελέχη σε κοινή συνεδρίαση ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Ο ίδιος δε θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα. Η οργάνωση της Πάτρας πάντως, που είναι από τις μεγαλύτερες της «Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα» αποφάσισε και είναι ενδεικτική: Μία ψήφος υπέρ του να μη κατέβει καθόλου στις εκλογές, δύο ψήφοι υπέρ του να κατέβει  αυτόνομα και  εικοσιδύο υπέρ του να στηριχθεί το εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ της Kεντροαριστεράς. Πήραν μάλιστα και απόφαση τα μέλη της «Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα» να μη στηρίξουν τον Γιάννη Δημαρά που ξαναβάζει υποψηφιότητα για το δήμο Πατρέων και θα τον στηρίξει η ΔΗΜΑΡ. Οι επίσημες ανακοινώσεις, μετά τις εννιά το βράδυ.

Γιάννης Καμπουράκης