Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία για ανακωχή στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς και η αντιπολίτευση συμφώνησαν σε ανακωχή

Anti-government protest in Ukraine

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτρο Γιανούκοβιτς και η αντιπολίτευση της Ουκρανίας συμφώνησαν σε ανακωχή το βράδυ της Τετάρτης όπως ανέφερε συγκεκριμένη ανακοίνωση από την Προεδρεία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που έχει αγγίξει τα όρια του εμφυλίου τις τελευταίες μέρες στη χώρα, και που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην γίνει κίνηση κατά των διαδηλωτών στην πλατεία «Ανεξαρτησίας», ορμητήριο των διαδηλωτών, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επίλυση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ουκρανία.

Νωρίτερα ο  πρόεδρος της Ουκρανίας αντικατέστησε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, λίγες ώρες αφότου η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι άρχισε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος στρατιωτικοί και στο πλαίσιο της οποίας οι αρχές θα έχουν έκτακτες και ευρείες εξουσίες.

Ο πρόεδρος διόρισε το ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον υποστράτηγο Βολοντίμιρ Ζαμάνα —ο οποίος παρέμεινε στο θώκο 2 χρόνια και 1 ημέρα.

Για την καθαίρεση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων δεν δόθηκε κάποια εξήγηση.

Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας εκδόθηκε την παραμονή της άφιξης στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση, πριν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων.

Με συνέπειες έχουν απειλήσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες διά στόματος του Μπαράκ Ομπάμα εάν συνεχιστεί η βία, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε το καθεστώς Γιανούκοβιτς να μην χρησιμοποιήσει το στρατό κατά των διαδηλωτών.

By