Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο συριακός στρατός και οι αντάρτες «συνήψαν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός»

Mideast Syria
Ο συριακός στρατός και οι αντάρτες συνήψαν τις τελευταίες ημέρες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πλειονότητα των περιοχών γύρω από τη Δαμασκό, με την πιο πρόσφατη να είναι αυτή στην πόλη Μπαμπίλα, παρά το ότι στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αποτυχία.

Μετά από ενάμισι χρόνο σφοδρών μαχών μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό, βάσει του οποίου ουδείς εκ των αντιμαχομένων μπορεί να ανακηρύξει τη νίκη του.

Οι συμφωνίες αυτές εκεχειρίας επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση πολιτικών προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών που ζουν στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με μια πηγή, οι αντάρτες παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι οι συμφωνίες αυτές θα επιτρέψουν να διανεμηθούν τρόφιμα σε περιοχές όπου καταγράφεται μεγάλη έλλειψή τους λόγω της πολιορκίας τους, ενώ σε αντάλλαγμα οι αντάρτες θα παραδώσουν ένα μέρος των βαρέων όπλων τους και θα υψώσουν την επίσημη συριακή σημαία αντί των λαβάρων τους στις περιοχές που ελέγχουν.

By