Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συμφωνία για την ελευθερία πτήσεων από την Asean

Ιαπωνία και χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας υπέρ της ελευθερίας των πτήσεων

aiport600_350

Εν μέσω αυξημένης έντασης για τη ζώνη κινεζικής αεράμυνας στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Ιαπωνία και οι έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean), συμφώνησαν σήμερα να συνεργαστούν για την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε περαιτέρω για να εγγυηθούμε την ελευθερία των πτήσεων και την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, ανάμεσά τους η Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας του 1982», τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν τους ο ιάπωνας πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των έξι χωρών της Asean.

Στα τέλη Νοεμβρίου, το Πεκίνο κήρυξε «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» πάνω από τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και η οποία περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού για την Κίνα) που βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση και τα οποία διεκδικεί η Κίνα. Το Πεκίνο απαιτεί από οποιοδήποτε αεροσκάφος που διασχίζει τη ζώνη αυτή να υποβάλλει το σχέδιο πτήσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους με τη λήξη της περιφερειακής διάσκεψης της Ιαπωνίας και της Asean υπογράμμισαν «την ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας και για τη προώθηση της ασφάλειας των θαλασσών, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, του απρόσκοπτου εμπορίου και της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By