Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου συνάπτουν Ιαπωνία και Αυστραλία

 Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία πρέπει να δώσει ένα τέρμα στο πρόγραμμα «έρευνας των φαλαινών»

abe620_310114

Στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου αναμένεται να καταλήξουν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε και ο Αυστραλός ομόλογός του, Τόνι Άμποτ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο. Η συμφωνία αυτή θα επιτευχθεί μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Σάββατο, ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι και ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Άντριου Ρομπ, είχαν συνάντηση πέντε ωρών κατά την οποία συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους το Τόκιο θα μπορούσε να μειώσει τα τέλη του βοείου κρέατος, κάτι που αποτελεί κρίσιμο σημείο για τις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το ιαπωνικό πρακτορείο Ειδήσεων, Kyodo News.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία πρέπει να δώσει ένα τέρμα στο πρόγραμμα «έρευνας των φαλαινών», κάτι για το οποίο η κυβέρνηση της χώρας έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις.

Η Αυστραλία έθεσε την υπόθεση στο Δικαστήριο το 2010, υποστηρίζοντας ότι η Ιαπωνία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου σκοτώνοντας εκατοντάδες φάλαινες κάθε χρόνο για εμπορικούς σκοπούς. Η Ιαπωνία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα αφορά σε επιστημονικές έρευνες και είναι επιτρεπτό σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

By