Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας

Χημικός αφοπλισμός της Συρίας «μέχρι τα μέσα του 2014»

keriΠεριθώριο μίας εβδομάδας δίνουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, προκειμένου να παραδώσει αναλυτικές πληροφορίες για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Μετά από τριήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, οι δύο χώρες κατέληξαν σε ένα πλαίσιο κοινών ενεργειών, με στόχο την επιβολή διεθνούς ελέγχου στα χημικά όπλα της Συρίας και κατόπιν την καταστροφή τους.

Οι ειδικοί επιθεωρητές του ΟΗΕ θα βρεθούν στο συριακό έδαφος μέχρι το Νοέμβριο το αργότερο, τόνισε ο Τζον Κέρι και εκτίμησε πως τα όπλα θα έχουν καταστραφεί, ή τουλάχιστον απομακρυνθεί από τη Συρία, μέχρι τα μέσα του 2014.

Ειδικότερα, ο κ. Κέρι είπε ότι, με βάση τη συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δήλωσε ο Κέρι.

Η συμφωνία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέρριψε την αμερικανο-ρωσική συμφωνία λέγοντας ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By