Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Συμφωνία κορυφής για την Κεντροαριστερά

Μάρτιν Σουλτς, Χάνες Σβόμποντα και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν στο Στρασβούργο για Συνδιάσκεψη χωρίς αποκλεισμούς και ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα προκύψει από την κάλπη

1

Η τριμερής συνάντηση στο Στρασβούργο ανάμεσα στους Σουλτς, Σβόμποντα και Βενιζέλο αποδείχθηκε σημαντική για τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα για τη συγκρότηση της ενιαίας κεντροαριστεράς και την κάθοδο νέου εκλογικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές. Οι τρεις άνδρες συμφώνησαν στη  συγκρότηση ενός ενιαίου  ευρωψηφοδελτίου, μέσα από ανοικτές  διαδικασίες (δηλαδή κάλπες) και με την συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα που συμφωνούν με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  κοινή θέση και των τριών είναι να επιδιωχθεί στην Ελλάδα η συσπείρωση και η κάθοδος σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των δυνάμεων, κομμάτων, κινήσεων και προσώπων- που συμφωνούν με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μάρτιν  Σουλτς για την Κομισιόν.

Που σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα δεχθεί νέα επίθεση φιλίας, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Συμφωνήθηκε ακόμα να προχωρήσει η ενιαία συνδιάσκεψη του Φεβρουαρίου  χωρίς κανένα αποκλεισμό,  που σημαίνει ότι θα σταλούν προσκλήσεις σε κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ, πολιτικές κινήσεις αλλά και πρόσωπα. Σύμφωνα δε με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη  «η πρόσκληση έχει πάντα ως αποδέκτη και τη ΔΗΜΑΡ, με την προϋπόθεση ότι θα συσπειρωθεί  σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο».

Γιάννης Καμπουράκης