Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Μέρκελ – SPD για στήριξη σε Γιούνκερ και Σουλτς

Αυτή η συμφωνία σημαίνει την απόσυρση της υποψηφιότητας του Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν

soultsΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της, Μάρτιν Σουλτς, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με το οποίο συγκυβερνά.

Εάν ο Σουλτς, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του Σώματος «τότε οι Γερμανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα τον στηρίξουν», δήλωσε η καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Εσθονό πρωθυπουργό Τάαβι Ρόιβας.

Με τη συμφωνία αυτή ο Σουλτς αποσύρεται τυπικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του απερχόμενου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το κόμμα του επιθυμεί την επανεκλογή του Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Χριστιανοδημοκράτες που περιλαμβάνει τη στήριξη, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

By