Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συμφωνία στην Ουκρανία με ερωτηματικά

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια εξόδου από την κρίση

ukrania800_210214

Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας προβλέπουν: Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.

Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο.

Η συμφωνία επετεύχθη αφότου το συμβούλιο των διαδηλωτών του Κιέβου, το ισχυρότερο όργανο των αντικυβερνητικών, έδωσε «πράσινο φως» στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να προσυπογράψουν τον επίμαχο «οδικό χάρτη», που προβλέπει πρόωρες προεδρικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες.

Η συμφωνία των αντικυβερνητικών του Κιέβου έγινε εφικτή αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας τους παρουσίασαν τον οδικό χάρτη.

Τη συμφωνία χαιρέτησε, μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

«Είναι τώρα η ευθύνη όλων των πλευρών να είναι γενναίες και να μετατρέψουν τις λέξεις σε πράξεις για το καλό του μέλλοντος της Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο κ. Ρομπέι.

Τη συμφωνία χαιρέτησε και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο, κάνοντας λόγο για μία «ελπιδοφόρα» εξέλιξη.

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει σχέδιο για συνταγματική αναθεώρηση που θα υλοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η αναθεώρηση εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει την περιστολή των εξουσιών του προέδρου.

Ο επίσημος απολογισμός το πρωί της Παρασκευής -πριν ξεσπάσουν τα νέα επεισόδια-έκανε λόγο για 77 νεκρούς συνολικά από την Τρίτη στους δρόμους του Κιέβου. Οι ιατρικές ομάδες των διαδηλωτών ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 100, μιλώντας επίσης για εκατοντάδες τραυματίες.

Θυμίζουμε ότι η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει έκρυθμη, με την αστυνομία της Ουκρανίας να αναφέρει ότι δέχτηκε πυρά -στα οποία ανταπάντησε- από τους διαδηλωτές κοντά στην πλατεία «Ανεξαρτησίας».

Ικανοποίηση από τους ευρωπαίους διαμεσολαβητές

«Στην Ουκρανία θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ η χώρα θα επιστρέψει στο Σύνταγμα του 2004, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη νωρίτερα από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της συμφωνίας η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ίδιου καθώς και του γάλλου και του πολωνού ομολόγου του, του Λοράν Φαμπιούς και του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αφού αυτή υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου.

Οι όροι της συμφωνίας επιβεβαιώνονται και σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, αν και μένει να διευκρινιστεί το πότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Εξάλλου οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επιλύσει την πολιτική κρίση στη χώρα.

Οι τρεις υπουργοί ζήτησαν επίσης «τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος».

«Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε περισσότερα για την Ουκρανία

By