Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συμφωνία συνεργασίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ – COSCO

Προβλέπει τη μεταφορά φορτίων από το λιμάνι του Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη

trainose_302388537

Στην υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας προχώρησαν σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η COSCO. Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά φορτίων με τον ελληνικό σιδηρόδρομο από το λιμάνι του Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη και αντίστροφα.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου και του διευθύνοντα συμβούλου της COSCO Λι Γιουνπένγκ, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Όπως σημειώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανακοίνωσή της, οι προοπτικές από τη συμφωνία και η καθιέρωση του λιμανιού του Πειραιά και της Ελλάδας ως Παγκόσμιου Διαμετακομιστικού Κέντρου, μέσω της οποίας θα διακινούνται φορτία από και προς την Άπω Ανατολή είναι θετικές και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει οκτώ σημεία με τα οποία οι δύο μεριές δεσμεύονται για την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων και της κίνησης φορτίων από το λιμάνι του Πειραιά προς τις Βαλκανικές χώρες και την Κεντρική Ευρώπη.

Ακόμη, η συμφωνία ορίζει τα κύρια θέματα που θα βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητες κατά μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου, τόσο από άποψη κόστους όσο και από άποψη χρόνου και όπως τονίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας θα αποτελέσει στο μέλλον το προσχέδιο, ώστε να καθιερωθεί ένας αποτελεσματικός διάδρομος για την προώθηση του φορτίου από τον Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη.

Επίσης, βάσει της συμφωνίας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεσμεύεται να παράσχει την απαιτούμενη χωρητικότητα για να διευκολύνει την κίνηση φορτίων που εκκινούν από το λιμάνι του Πειραιά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών άφιξης των πλοίων.

Από την μεριά της η COSCO δεσμεύεται να χρησιμοποιεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως τον κύριο πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα για τη μεταφορά του φορτίου που εισέρχεται ή εξέρχεται από τον λιμένα του Πειραιά.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εξέφρασε ο υφυπουργός Υποδομών και Παπαδόπουλος και υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα επιτυχής προσέγγιση κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά ως λιμάνι εισόδου στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης, καθιστά επιτακτική την υπογραφή του μνημονίου αυτού.

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες συμφωνίες.

Από την μεριά του ο πρόεδρος και Δ.Σ κ. Ζηλιακόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορικής σημασίας για τον ελληνικό σιδηρόδρομο καθώς δημιουργεί ανεξάντλητες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανοίγει το δρόμο για να γίνει η Ελλάδα Παγκόσμιο Διαμετακομιστικό Κέντρο και πύλη εισόδου εμπορευμάτων για την Ευρώπη.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως κύριας σιδηροδρομικής εταιρίας που θα συντονίζει τη διέλευση φορτίων της COSCO προς την Κεντρική Ευρώπη.

By