Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία τρόικας – Πορτογαλίας για τα μέτρα λιτότητας

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. προς τη Λισαβόνα μετά το πακέτο που ανακοίνωσε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο. 

portugal-flagΤην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, ανακοίνωσε την Κυριακή η πορτογαλική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή νέων προγραμμάτων λιτότητας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του πρώτου σχεδίου μέτρων λιτότητας.

Αυτή η συμφωνία μπορεί πλέον να προχωρήσει την έβδομη αξιολόγηση από την «τρόικα» που αντιπροσωπεύει τους χρηματοδότες της χώρας και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 78 δισεκατομμυρίων που έχει να λαμβάνει η Λισσαβόνα από το Μάιο του 2011.

Η Πορτογαλία έχει επίσης την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα επιβεβαιώσουν σύντομα τη συμφωνία τους επί της αρχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί, και θα επιτρέψει στην Λισαβόνα να εκπληρώσει τη δέσμευση προς τους πιστωτές της, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους και 4% το επόμενο έτος, για να επιστρέψει το 2015 κάτω το όριο του 3% που θέλουν οι Βρυξέλλες.

By