Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Τσίπρα- ΓΣΕΕ για ανάκτηση της εργασίας

«Συμφώνησαν και στα θέματα του κατώτατου μισθού»

PanagopoulosGsee

Συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης αυτής της νέας, ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων είναι οι δύο αναντικατάστατες προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εργασίας, με τόνωση της απασχόλησης, και την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματος στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο, όπως και στο νόμο για την αξιολόγηση που είναι το εργαλείο για τις απολύσεις και πρόσθεσε πως η αποκατάσταση των απολυμένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει διαφανής, αποτελεσματικός και φιλικός προς τον πολίτη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει «να ανακτηθεί εργασία από τα καταστροφικά αποτελέσματα» των μνημονιακών πολιτικών, με τις θέσεις τους να ταυτίζονται στα θέματα του κατώτατου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων και τις θεσμικής κανονικότητας.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξετάσει το σχέδιο του εργοδότη ύστατης καταφυγής, που προωθεί η συνομοσπονδία.

By