Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συμφωνία Χαμάς- Φατάχ για τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης

Η Χαμάς έχει υπό τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, ενώ η Φατάχ κυβερνά το μεγαλύτερο της Δυτικής Όχθης

xamas

 

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επικεφαλής της οργάνωσης Φατάχ στη Δυτική όχθη και το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο όνομα του Ραμί Χαμντάλαχ για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι , εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση των δυο παλαιστινιακών παρατάξεων για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν «θετική και θα επαναληφθεί την Τρίτη». «Έχουμε συμφωνήσει επισήμως ότι ο Ραμί Χαμντάλαχ θα είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι. «Συμφωνήσαμε, επίσης, σε ορισμένους υπουργούς και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για τον πλήρη σχηματισμό της κυβέρνησης» συμπλήρωσε. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς είπε επίσης ότι την Τρίτη θα είναι η «τελική συνάντηση για να συμφωνήσουν στην οριστική σύνθεση της νέας κυβέρνησης».

Η Χαμάς έχει υπό τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, ενώ η Φατάχ κυβερνά το μεγαλύτερο της Δυτικής Όχθης. Οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές παρατάξεις συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα, στο σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας από το τέλος του Μαΐου με σκοπό αυτή να διενεργήσει εθνικές εκλογές έως τον προσεχή Νοέμβριο. Εξ αιτίας αυτής της συμφωνίας κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

By