Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συμφώνησαν για τις τράπεζες

Ανοίγει ο δρόμος για μία συνολική συμφωνία μέχρι το βράδυ της Κυριακής μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

troika800_131213

Έκλεισε αργά τη νύχτα ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ εφικτός δείχνει πλέον ο στόχος να υπάρξει συνολική συμφωνία μέσα στο διήμερο, σύμφωνα με την υπόδειξη του Eurogroup.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση, που ξεκίνησε στις 9 το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος» και καλύφθηκε αρκετό έδαφος. Ο ίδιος προσέθετε ότι «σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να κλείσουμε τη συμφωνία ως την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα».

Το ν/σ για τις τράπεζες

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κυριάρχησε στις χθεσινές συζητήσεις, παρουσία της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο είναι 99,99% έτοιμο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ώστε να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η Eurobank θα μπορεί να προχωρήσει σε 9 ημέρες στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, το δημόσιο θέλει να παραμείνει ένα ποσοστό της Τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό να περάσει στον ιδιωτικό τομέα.

Το δημοσιονομικό κενό

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση ήταν το δημοσιονομικό κενό του 2015. Τρόικα και κυβέρνηση εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το ύψος του κενού αυτού, αλλά στη χθεσινή συζήτηση συμφωνήθηκε ότι δεν θα υπάρχει ποσοτικοποίηση στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ούτε συγκεκριμένα μέτρα.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έγινε κουβέντα χθες και σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος παραπέμπεται για το τέλος της διαπραγμάτευσης. «Απώτερος στόχος μας ειναι να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο το πρωτογενές πλεόνασμα και να ξεκινήσει το Μάιο η συζήτηση για το χρέος», τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος. Και διευκρίνισε ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η
συζήτηση για το χρέος είναι όχι μόνο να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και να είναι το πρόγραμμα σε σωστό δρόμο.

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές, είπε ότι «ποτέ η τρόικα δεν είπε να μη βγούμε στις αγορές». Άλλωστε πρόσθεσε, ούτε η κυβέρνηση έχει πει ποτέ θα ότι θα βγει στις αγορές γι να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το χρέος.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα για όλα τα ανοιχτά θέματα. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν οριστεί από τις 11 το πρωί συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

By