Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γάλα 7 ημερών

Αίσιο τέλος είχαν οι διαβουλεύσεις μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με την τρόικα για την υπόθεση του γάλακτος με τον Κ. Χατζηδάκη να προχωρά στις αλλαγές που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ

gala600_240314
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης ορίζεται ότι η παστερίωση στη διάρκεια συντήρησης του γάλακτος θα είναι μέχρι 7 ημερών. Ο προσδιορισμός των ημερών θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή και θα υπόκεινται στους ελέγχους των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στήριξη στη ρύθμιση ζήτησε ο Τσαυτάρης

Μετά τις αλλαγές αυτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Ο υπουργός ζήτησε να υποστηρίξουν τη διάταξη για τα γάλατα καθώς όπως είπε «προσδιορίζεται για πρώτη φορά τι είναι το παστεριωμένο γάλα, ποιο είναι το γάλα ημέρας και ποιο το υψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελική ρύθμιση για το γάλα θα διατυπώνεται ως εξής :

Ως «παστεριωμένο γάλα» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (+71,7 βαθμούς C τουλάχιστον για 15 δευτερόλεπτα) ή σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (+63 βαθμούς C τουλάχιστον για 30 λεπτά), ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας μεταξύ των δύο παραπάνω συνθηκών για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η συντήρηση του διαρκεί μέχρι 7 ημέρες,καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

By