Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Συνάντηση Αθανασίου – Χόλντερ

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης ΕΕ-ΗΠΑ για ζητήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

dikaiosini

Με τον Αμερικανό ομολογό του, Γενικό Εισαγγελέα Έρικ Χόλντερ συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου. Η σημαντική συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης ΕΕ-ΗΠΑ για ζητήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη.

«Η Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ των χωρών μας έχει αναπτυχθεί μία σχέση που εκτιμούμε ιδιαίτερα. Αυτά δεν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, αλλά είναι η θέση του Προέδρου Ομπάμα», δήλωσε ο Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας κ. Έρικ Χόλντερ.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της υπουργικής συνάντησης, με πιο σημαντικό το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή και να επιτύχουν μία συμφωνία, η οποία θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που άπτονται των προσωπικών δεδομένων, εξασφαλίζοντας και τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τη δημόσια ασφάλεια», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχθούν καμία συμφωνία που θα υποβαθμίζει το επίπεδο συνεργασίας, το οποίο έχει επιτευχθεί μέσω διμερών συμφωνιών με χώρες της Ευρώπης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ελληνική Προεδρία, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνεται και η Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ:

«Συγχαίρω την Ελληνική Προεδρία για το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει. Είχε μπροστά της μία δύσκολη αποστολή, πέτυχε όμως μεγάλη πρόοδο σε σειρά σημαντικών ζητημάτων», δήλωσε. Ο Χόλντερ εξέφρασε ακόμα την ευχή η Ελλάδα να συνεχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή στα ευρωπαϊκά πράγματα και προσκάλεσε τον κ. Αθανασίου να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον ώστε να συζητήσουν ειδικότερα θέματα στον τομέα της Δικαιοσύνης.

«Θεωρούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν ειλικρινή φίλο της χώρας μας. Είμαστε σίγουροι ότι την Τετάρτη θα έχουμε μία γόνιμη συζήτηση, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου αποχαιρετώντας τον Αμερικανό ομόλογό του.

By