Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Αναστασιάδη – Κέρι στη Νέα Υόρκη

Θα συζητήσουν για το Κυπριακό, ζητήματα ενέργειας και τις διμερείς σχέσεις

tzon_keri

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση απόψε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη όπου και θα συζητήσουν για το Κυπριακό, ζητήματα ενέργειας, τις διμερείς σχέσεις καθώς και τον ρόλο της Κύπρου στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Κύπριος ηγέτης θα ενημερώσει τον συνομιλητή του για τα «εμπόδια» που παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, εξαιτίας της «τουρκικής αδιαλλαξίας» και θα ζητήσει τη συνδρομή της Ουάσιγκτον, με στόχο να στραφεί προς την Άγκυρα.

Όπως τονίζεται, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί ακόμη η Κυπριακή συμμετοχή στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η αποψινή συνάντηση (μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) του Κύπριου Προέδρου με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι η πρώτη μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των επαφών του κατά την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αύριο το πρωί (τοπική ώρα), ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης θα έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι-Μουν.

Την Τρίτη, έπειτα από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, ο Πρόεδρος της Κύπρου θα συζητήσει ενεργειακά ζητήματα και διμερείς σχέσεις σε συναντήσεις που θα έχει με τον Λιβανό πρωθυπουργό Σαλάμ και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι.

Την επόμενη Παρασκευή, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, Νωρίτερα, θα προσφωνήσει την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, θα παραστεί στην ετήσια εκδήλωση μετά δείπνου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, όπου θα τιμηθεί η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee – AJC), λόγω των «μακροχρόνιων σχέσεων που έχουμε αναπτύξει και τη βοήθεια που προσφέρει για τα θέματα της Κύπρου», όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές.

Την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσουν στην εκδήλωση ο πρόεδρός της Στάνλεϊ Μπέργκμαν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ντέιβιντ Χάρις και άλλα στελέχη της.

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει αύριο πρόγευμα εργασίας με την ηγεσία της AJC, ενώ το βράδυ θα εγκαινιάσει έκθεση σε εβραϊκή συναγωγή στο Μανχάταν.

Θέμα της έκθεσης θα είναι οι Εβραίοι πρόσφυγες που μετέβησαν στην Κύπρο, με προορισμό το Ισραήλ, τους οποίους οι Βρετανοί είχαν βάλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η έκθεση διοργανώνεται από τα γενικά προξενεία της Κύπρου και του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σειρά επαφών με ηγέτες χωρών και επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Κασουλίδης θα έχει παράλληλα συναντήσεις με ομολόγους του και θα λάβει μέρος σε πολυμερείς συναντήσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε.

By