Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπάιντεν για το Κυπριακό

Oι ΗΠΑ θα παρέμβουν προς την μεριά της Άγκυρας την «κατάλληλη στιγμή»

tzo baiden anastasiadis kypros

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στην αποψινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν προς την μεριά της Άγκυρας την «κατάλληλη στιγμή», με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού.

Προηγήθηκε συνάντηση των Μπάιντεν-Αναστασιάδη για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τους συνεργάτες τους. Δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις και ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι Μπάιντεν και Κέρι κινούνται προς την «ίδια κατεύθυνση» στο θέμα της Κύπρου και ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος του ανέφερε ότι έθεσε το Κυπριακό στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματική πηγή τόνισε ότι ο Τούρκος ηγέτης υποσχέθηκε ξανά στον κ. Μπάιντεν ότι θέλει να λυθεί το Κυπριακό. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παρουσία της Βικτώριας Νούλαντ και άλλων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου που βρίσκονταν στη συνάντηση. Από κυπριακής πλευράς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι πρέσβεις σε ΗΠΑ και ΟΗΕ.

«Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο εξελίχθηκε σε μία φιλικότατη ατμόσφαιρα και απασχόλησε μία σειρά από θέματα που αφορούν πρώτιστα και πάνω απ΄ όλα το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και εις τον βαθμόν που μπορούν να βοηθήσουν» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας ότι «το δεύτερο είναι η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και οι διάφορες θεματικές που μπορούν να αποτελέσουν ακριβώς την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων. Το τρίτο είναι η αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή και ένα εξ ίσου σημαντικό θέμα, η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Σε ερώτηση αν ο συνομιλητής του τού μετέφερε μηνύματα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν, ανέφερε ότι «ήγειρε (ο Μπάιντεν) το κυπριακό» και «εμμένει ότι πρέπει, αν τα πράγματα λάβουν πορεία προς την ορθή κατεύθυνση, θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία πρωταγωνιστικά. Έχει ενδιαφέρον και η διαβεβαίωση από πλευράς Τουρκίας ότι εμμένει στη λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Σε ερώτηση αν οι Μπάιντεν και Κέρι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση για το ζήτημα της Κύπρου και αν αναμένονται συγκεκριμένα βήματα, στο επόμενο διάστημα, από τους Αμερικανούς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «το αν συμβαδίζουν το έχω διαπιστώσει πρώτα από την συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών. Αλλά, και από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, την παρουσία της κ. Νούλαντ, που εκπροσωπεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είναι η στενότερη συνεργάτης του κ. Κέρι. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα διαφορετικών ερμηνειών ή πολιτικών. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Αυτό που αναμένουμε είναι ενεργό εμπλοκή, με την έννοια, εφόσον προχωρήσει ο διάλογος ή υπάρχουν δυσκολίες, παρεμβάσεις προς την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει προσαρμογή με αυτά που θα συνάδουν με το Κοινό Ανακοινωθέν, με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, με μία λύση που οπωσδήποτε δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί ένα κράτος, το οποίο θα είναι ισότιμο μέσα στην ΕΕ και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By