Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με την Παλαιστίνιο πρεσβευτή στην Ελλάδα

«Η Μεσόγειος οφείλει να είναι μία θάλασσα που πρέπει να επικρατεί η ελπίδα και όχι ο φόβος»

palestine680_230414

Με τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, είχε συνάντηση σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τουμπάσι ευχαρίστησε θερμά το υπουργείο Ναυτιλίας για τη διάσωση που προέβησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο πρόσφατο ναυάγιο που συνέβη στη Μεσόγειο. «Ευχαριστούμε πολύ την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση των στελεχών να σπεύσετε και να διασώσετε τις ζωές των συμπατριωτών μου στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο», σημείωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής. Σχετικά με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Τουμπάσι εξέφρασε την ανησυχία του ότι αναμένεται να κλιμακωθεί, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και των Ισραηλινών επιθέσεων στον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση της τάσης φυγής αυτών των ανθρώπων από την περιοχή. «Χωρίς την ύπαρξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δεν πρόκειται να επικρατήσει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τουμπάσι και στο σχεδιασμό της Γάζας να αποκτήσει λιμάνι που θα τονώσει την εμπορική και οικονομική ζωή της περιοχής.

Από την μεριά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου εκδήλωσε τη θλίψη του για τον άδικο χαμό των ανθρώπινων ζωών στο πρόσφατο ναυάγιο, αλλά και για όλες τις απώλειες ζωών Παλαιστινίων στη Γάζα, που, όπως ανέφερε, «πλήρωσαν με τη ζωή τους την ένοπλη σύρραξη με το Ισραήλ». Υπογράμμισε ότι είναι κυρίαρχο καθήκον για το Λιμενικό Σώμα η διάσωση των ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, καθώς δόγμα του Σώματος είναι η διάσωση ζωών στη θάλασσα και η προστασία των συνόρων από την παράνομη είσοδο. «6.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τις αρχές του χρόνου και αυτό αποδεικνύει την προσήλωση μας στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Η Ελλάδα είναι παραδοσιακός φίλος της Παλαιστίνης και του Παλαιστινιακού λαού», επεσήμανε ο υπουργός στη συνέχεια της συζήτησης, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών «ιστορικές». «Η δίκαιη λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα με την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, είναι πάγιο αίτημα που το θέτουμε κάθε φορά στο Ισραήλ», σημείωσε ακόμη ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι η στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Ισραήλ δεν το αναιρεί αυτό.

Κλείνοντας, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσουν οι ένοπλες συρράξεις στη Μεσόγειο, η οποία πρέπει, όπως είπε, να είναι «μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας για όλους». «Η Μεσόγειος οφείλει να είναι μία θάλασσα που πρέπει να επικρατεί η ελπίδα και όχι ο φόβος», κατέληξε.

By