Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο διάλογος Βενιζέλου – Παπανδρέου στη Βουλή [Εικόνες]

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί όλους όσους είχαν σχέση με τα οικονομικά να δώσουν εξηγήσεις για τα άδεια ταμεία – Σκληρή ανακοίνωση Παπανδρέου

papandreou 04

Η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που ανέρχεται στα 116,5 εκατομμύρια ευρώ ήταν το κύριο θέμα της διάρκειας 50 λεπτών συνάντησης μεταξύ των Ευ. Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος εξέφρασε την ενόχλησή του για τα σχετικά δημοσιεύματα αλλά και το κόστος του ταξιδιού του στην Κόστα Ρίκα, που φέρεται να στοίχισε 200.000 ευρώ ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι στοίχισε μόλις 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thepaper.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. «Δεν είμαι γραφείο ταξιδίων για να ξέρω πόσο κοστίζουν τα ταξίδια. Εδώ φαίνεται τρύπα 114 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και την «μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ » ύψους 116.5 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2003-2011. Παράλληλα τον ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τα πρόσωπα τα οποία έχουν κατά καιρούς  αναμιχθεί στη διαχείριση (γενικούς διευθυντές και υπεύθυνους οικονομικών) να συνεργαστούν με τους ελεγκτές ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών, πριν υποβληθεί η έκθεση των έξι μεγάλων ελεγκτικών εταιριών που έχουν κληθεί να ελέγξουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.  Στη συνάντηση των δύο ανδρών ο κ. Βενιζέλος φέρεται να εξέφρασε την ενόχληση του για πρωτοβουλίες στελεχών που ανήκουν στο «παπανδρεϊκό» μπλοκ με τον κ. Παπανδρέου να απαντά ότι «δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ». Επίσης οι δύο άνδρες συζήτησαν και το θέμα της λίστας Λαγκάρντ με τον κ. Βενιζέλο να μιλά για  «τεράστιες ευθύνες ορισμένων προσώπων που έπαιξαν  δυστυχώς ρόλο  στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012» όπως είπε, «φωτογραφίζοντας» τους κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ιωάννη Διώτη.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στη Βουλή και είναι η πρώτη μετά από αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους: «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από το Γιώργο Παπανδρέου να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στη Βουλή. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε αναγκαία τη συνάντηση, λόγω της απουσίας του Γ. Παπανδρέου τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό. Πρώτο αντικείμενο συζήτησης ήταν η πορεία της χώρας και της κυβέρνησης καθώς και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ιδίως στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα. Ένα βασικό θέμα συζήτησης ήταν η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ. 

Ο δανεισμός της περιόδου 2003-2011 (που έφτασε στα 116,5 εκ) σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατά 90%, (από περίπου 22 εκ. στα περίπου 2,5 εκ. –που είναι ούτως ή άλλως εκχωρημένα στις τράπεζες-) αφήνει το ΠΑΣΟΚ με μηδενική ουσιαστικά επιχορήγηση προκειμένου να καλύπτει τις δραστικά μειωμένες λειτουργικές του δαπάνες.
Το ζήτημα διογκώνεται διότι διασταυρώνεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ για τους  οποίους εφαρμόζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση.
papandreou eksodos 01Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Βενιζέλου, πριν υποβληθεί η έκθεση των έξι μεγάλων ελεγκτικών εταιριών που έχουν κληθεί να ελέγξουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, θα ζητηθεί από τα πρόσωπα τα οποία έχουν κατά καιρούς  αναμιχθεί στη διαχείριση να συνεργαστούν με τους ελεγκτές ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.Αντικείμενο συζήτησης ήταν και τα θέματα που συνδέονται με την «λίστα Λαγκάρντ» και την κατάρρευση της πολιτικής σκευωρίας  που οργάνωσε η ηγεσία του  ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες ορισμένων προσώπων που έπαιξαν  δυστυχώς ρόλο  στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012.Επειδή ο κ. Παπανδρέου τις ημέρες του Πάσχα θα επισκεφθεί την Πάτρα  συζήτησαν και για τις εξελίξεις σε σχέση με τους οδικούς άξονες και ιδίως την Ολυμπία Οδό, που πρέπει να ολοκληρωθεί  και για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στην πόλη και τους πολίτες».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με το Γ. Παπανδρέου, αναχώρησε για το αεροδρόμιο, όπου θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη  για τις ημέρες του Πάσχα.
Τι απαντούν κύκλοι κοντά στον Γ. Παπανδρέου για το κόστος της Κόστα Ρίκα

Δεν κόστισε 200.000 ευρώ το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στη Κόστα Ρίκα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας ότι το ποσό δεν ξεπέρασε ούτε τα 20.000 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με το smartpost.gr, για τη μετάβαση του κ. Παπανδρέου και συνεργατών του στο Γιοχάνεσμπουργκ στα τέλη Αυγούστου 2012, όπου επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο ίδιος δεν ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα έξοδα ούτε του ίδιου, ούτε κανενός συνεργάτη του. Τα μόνα έξοδα του ΠΑΣΟΚ ήταν για την τριμελή αντιπροσωπεία που έστειλε το ίδιο το Κίνημα. «Αυτά τα ολίγα για την ώρα. Γιατί η σκοπιμότητα ορισμένων δεν έχει όρια. Ιστορικά πάντως, οι παραγωγοί λάσπης πνίγηκαν στα ίδια τους τα εργοστάσια», αναφέρει το δημοσίευμα.

papandreou vouli

Σύμφωνα με πληροφορίες του thepaper.gr η πρωτοβουλία ανήκει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συνάντησε, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στο διάδρομο της Βουλής, τον προκάτοχο του και του ζήτησε «να τα πουν κατ’ ιδίαν».

Άγνωστο είναι αν ο κ. Βενιζέλος τον ενημέρωσε  και θεσμικά για τα αποτελέσματα του πορίσματος με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέχρι προχθές δεν το είχε στα χέρια του, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ιπποκράτους.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι σκηνικό… πολέμου μεταξύ «βενιζελικών» – «παπανδρεϊκών» και ασφαλώς στη συνάντηση των δύο ανδρών θα τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα.

Και τούτο γιατί είναι προφανές ότι σε μια τέτοια σύγκρουση χαμένο θα είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Εφόσον ισχύουν οι «διαρροές» περί μαύρων τιμολογίων η παρέμβαση εισαγγελέα θα είναι το μικρότερο που θα συμβεί, αφού η ηθική απαξίωση της περιόδου Παπανδρέου θα είναι μεγάλη.

Τί απαντά ο Γιώργος Πεταλωτής

Ο Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στα περί «μαύρης» τρύπας στο ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι «αντί λοιπόν το πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης να είναι ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο για την ύπαρξη και το μέλλον της χώρας και αυτό να είναι το ζητούμενο από όλα τα κόμματα, την ειδησεογραφία άρα και την προσοχή των πολιτών απασχολεί το εύπεπτο και γαργαλιστικό νέο σήριαλ της «μαύρης τρύπας» των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Με καθημερινές διαρροές, ατεκμηρίωτων ισχυρισμών φυσικά, για υπέρογκα έξοδα, με υπόσχεση ότι κάθε μέρα θα βγαίνει και κάτι …».

Ο ίδιος τη συνέχεια αναρωτιέται πόσο «πόσο σοβαρή και αξιόπιστη μπορεί να είναι μιά ελεγκτική εταιρία στην οποία ανατέθηκε εδω και ένα χρόνο περίπου να ελέγξει τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2010 (πριν και μετά τι γινόταν?) και προτού να κατατεθεί επίσημα στον εντολέα κομματικό φορέα το επίσημο ολοκληρωμένο πόρισμα για τα περαιτέρω, διάφορα στοιχεία διαρρέουν (?) σε δημοσιογραφικά γραφεία. Με τρόπο αποσπασματικό, άρα και μη απαντήσιμο. Εγω θα έλεγα παντελώς, εκ του αποτελέσματος, αναξιόπιστη και μόνον από τη στάση της αυτή».

«Για να σταματήσει η σπέκουλα και ο αυτοεξευτελισμός, στην πρώτη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ θα προτείνω να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που παίρνουν κρατική επιχορήγηση να ελεγχθούν από μία ανεξάρτητη Επιτροπή, πέραν αυτής της Βουλής , ως προς τα οικονομικά τους, για μιά 20ετία πριν από σήμερα. Για να σταματήσουν τα πλάγια χαμόγελα από όσους πιστεύουν ότι σήμερα με τον τρόπο αυτό ευτελίζονται μόνον ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Χωρίς διαρροές, κατασκευές και σπέκουλες, ειδικά την περίοδο αυτή», καταλήγει ο κ. Πεταλωτής.

papandreou eksodos 02 papandreou eksodos 03

papandreou eksodos

vouli 01

papandreou 03 papandreou 02 papandreou 01

By