Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Βενιζέλου με τον πρόεδρο του Ιράν

Επαφές για τις διμερείς και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών στην Τεχεράνη

venizelos iran

Σειρά συναντήσεων κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Τεχεράνη, είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ρουχανί, στον οποίο είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και να συζητήσει μαζί του για ζητήματα που άπτονται των διμερών, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ε.Ε., όσο και για τις διμερείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιράν, καθώς η Ελλάδα ασκεί την περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη σταθερή πολιτική βούλησή του για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης οριστικής συμφωνίας σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα και τη σημασία που έχουν οι ελληνο-ιρανικές διμερείς σχέσεις και στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα.

Ο κ. Βενιζέλος έγινε, επίσης, δεκτός από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Σοφών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και πρώην Πρόεδρο της χώρας, Ακμπάρ Χασέμι Ραφσαντζανί, με τον οποίο συζήτησε θέματα αντίστοιχα με αυτά που συζήτησε με τον Πρόεδρο Ρουχανί, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στους στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμκαχανί.

By