Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνάντηση με τους Σαμαρά-Βενιζέλο ζητά η ΚΕΔΕ

Αντιδράσεις για τις επικείμενες περικοπές στους δήμους

kedeAΝα μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, ως προϋπόθεση για να συζητήσει τον εκλογικό νόμο, θέτει η ΚΕΔΕ.

Όπως είπε σήμερα ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης, κατά την ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, χθες το βράδυ η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποχώρησε τελικά από τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και πλέον θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, αρχικά αποχώρησε ο ΓΓ της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης και στη συνέχεια ο κ. Ασκούνης με τον επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ Κώστα Τζανακούλη. Η συνάντηση ήταν συνέχεια αντίστοιχης των δυο πλευρών την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασκούνης, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την ΚΕΔΕ ότι σχεδιάζονται περαιτέρω περικοπές στα προνοιακά επιδόματα – 19 εκατ. για το υπόλοιπο του 2013 και 56 εκατ. για το 2014 και ότι οι ΟΤΑ θα συμμετάσχουν στις πληρωμές όσων βγαίνουν σε διαθεσιμότητα με 6 εκατ. το 2013 (για όσους είχαν βγει στη διαθεσιμότητα τον περασμένο Νοέμβριο) και με 10 εκατ. ευρώ το 2014 (για όσους βγαίνουν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του 2013).

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αντέδρασε και, όπως είπε ο κ. Ασκούνης, «εξηγήσαμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για θεσμοθετημένους πόρους, οι οποίοι για να παρακρατηθούν πρέπει ν΄ αλλάξει ο Νόμος. Ο κ. Σταϊκούρας μας είπε ότι «είναι απόφαση της κυβέρνησης και θα το προχωρήσουμε. Πλέον υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων. Εφόσον δεν υπάρχει συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο. Υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κατεβάσει ρολά».

Ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ σκοπεύει πλέον «να θέσει βέτο στη διαδικασία του διαλόγου για τον εκλογικό νόμο, εάν δεν λυθεί το οικονομικό. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μεμονωμένο διάλογο, αλλά σε διάλογο για το σύνολο των προβλημάτων».

Ερωτώμενος, ειδικά, για την εμπλοκή της ΚΕΔΕ στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, διευκρίνισε ότι «κανένα κείμενο δεν έχει τεθεί υπόψη μας. Εμείς ζητήσαμε να μας ενημερώσει ο υπουργός Εσωτερικών. Όταν πάρουμε κάποιο κείμενο, θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε».

Αναφερόμενος στην αιτούμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τζανακούλης σημείωσε ότι και «πέρσι είχαμε βρεθεί σε αδιέξοδο, αλλά ο πρωθυπουργός βρήκε λύση. Πιστεύω ότι και φέτος θα βρεθεί λύση. Για όλα τα θέματα, μηδενός του εκλογικού νόμου εξαιρουμένου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By