Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μπάιντεν- Αναστασιάδη την Πέμπτη

Στην ατζέντα το Κυπριακό, θέματα οικονομίας και ενέργειας, αλλά και η ουκρανική κρίση

baiden

Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, στην Λευκωσία, την ερχόμενη Πέμπτη «πραγματοποιείται πρωτίστως για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συζητήσει για το Κυπριακό, θέματα οικονομίας και ενέργειας και το Ουκρανικό» δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, πρόσθεσε, θα συναντηθεί με τον Ντερβίς Έρογλου, υπό την ιδιότητα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και «έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει οποιοσδήποτε συμβολισμός, που να οδηγεί σε αναγνώριση ή αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε σαφές ότι ανάλογη της συμπεριφοράς των Τουρκοκυπρίων και της στάσης, που θα τηρηθεί από πλευράς όσων έχουν αναλάβει την οργάνωση της επίσκεψης, θα είναι και η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η δέσμη προτάσεων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι αρκούντως ισοζυγισμένη και όσοι έχουν διάθεση να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, οφείλουν να ανταποκριθούν αναλόγως.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «εάν για απλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης επιδεικνύεται τέτοια κωλυσιεργία και απαράδεκτη συμπεριφορά, μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς πόσες δυσκολίες υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

By