Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μπαν Κι Μουν με τον ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό

Ενώ αύριο θα έχει τις πρώτες χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη – Έρογλου

eide

Mε το νέο ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συναντηθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ για το θέμα της Κύπρου, μετά τις «ενημερωτικές συναντήσεις» του στην έδρα του ΟΗΕ, θα αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Λευκωσία, όπου αύριο θα έχει τις πρώτες, χωριστές συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, καθώς και τους δυο διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Έιντε δεν θα έχει κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αλλά ενδεχομένως να επισκεφθεί και δεύτερη φορά το νησί, πριν οι Αναστασιάδης και Έρογλου αναχωρήσουν για τη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει την 69η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο κ. Έρογλου, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, επιδιώκει να έχει συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ. Και οι δυο τους, κατά την παρουσία τους στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, θα έχουν χωριστές συναντήσεις με το γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν, ότι ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό θα διαφανούν από τις συναντήσεις Σαμαρά-Ερντογάν και Ομπάμα-Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία.

Όπως αναφέρεται, το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο, εξακολουθεί να είναι μεγάλο και σε πρώτη φάση ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ στο Κυπριακό θα επιδιώξει να βελτιώσει το κλίμα, να «κρατήσει ζωντανή» τη διαπραγματευτική διαδικασία και να προωθήσει ενδεχομένως κάποια νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

By