Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Ντάουνερ- Νταβούτογλου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ με την ενέργεια του, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «ουσιαστικά ακυρώνει τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού

cyprus-flagsA

Μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη σημειώθηκε αργά το απόγευμα,όταν ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ , Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετέβη στα κατεχόμενα και συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μάλιστα, η συνάντηση έγινε στην ούτως καλούμενη πρεσβεία της Τουρκίας.

Είναι η πρώτη φορά, που εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε με αξιωματούχο της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα η συνάντηση, η οποία διήρκησε για πάνω από μισή ώρα, ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ και μετά το τέλος της δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση. Η πραγματοποίηση της συνάντησης , σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη προς την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ με την ενέργεια του, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «ουσιαστικά ακυρώνει τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και ιδιαίτερα το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Ντάουνερ «παρέχει υποστήριξη στην προσπάθεια της Άγκυρας για αναγνώριση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υιοθετήθηκε, στις τις 11 Mαΐου 1984, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι :

«1. Eπαναβεβαιώνει το ψήφισμά του 541 (1983) και ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή του.

2. Kαταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.

3. Eπαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου», που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.

4. Kαλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας».

Κυβερνητική πηγή στην Λευκωσία δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει διαμαρτυρία προς τα Ηνωμένα Έθνη για την κίνηση Ντάουνερ. Ωστόσο, μέχρι τις 20.30 ώρα Ελλάδος δεν υπήρξε καμιά επίσημη δήλωση. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η Λευκωσία ήταν ενήμερη για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ντάουνερ- Νταβούτογλου.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By