Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με την ηγεσία τουρκοκυπριακού κόμματος

Ώστε να ξεκινήσει μια νέα φάση στις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών

anastasiadis

Την ελπίδα ότι η νέα φάση στις διαπραγματεύσεις, που ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου, θα καταλήξει σε μια μόνιμη επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζυγκίτ (Cemal Ozyigit) ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Οζυγκίτ είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό και τις προοπτικές του, μετά και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία με την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Προεδρία της χώρας.

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, με αντάλλαγμα, όμως, τις απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Για το θέμα του παράνομου αεροδρομίου, ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού κόμματος ισχυρίστηκε ότι «ακόμα δεν εκφράστηκε κάποια ξεκάθαρη άποψη από την Ελληνοκυπριακή πλευρά».

Εξέφρασε εξάλλου τη στήριξη του κόμματός του στις προτάσεις για εκ περιτροπής προεδρία και για διασταυρούμενη ψήφο, ενώ υποστήριξε ότι το θέμα θα εξακολουθήσει να συζητείται.

Για την εκλογή Ερντογαν στην Προεδρία της Τουρκίας είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί έχουν περισσότερες προσδοκίες και είναι πιο αισιόδοξοι απ” ότι οι Τουρκοκύπριοι, προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε και εμείς να κτίσουμε πάνω σε αυτές τις ελπίδες και να συνεχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι».

By